Deși la noi nu există nici un fel de interes în diminuarea zgomotului produs de trenurile în mișcare, iată că afară se lucrează intens la acest aspect.
Zgomotul feroviar poate fi controlat prin mai multe moduri. În primul rînd, poate fi controlat de la sursă prin reducerea zgomotului dintre roți și șină, prin folosirea diferitelor tipuri de frînă (efectul lor poate fi observat urmărind clipul de aici - click).
O altă soluţie ar fi folosirea amortizoarelor pe pista de rulare. Amortizoarele pot fi montate pe șinele existente sau pot fi pre-atașate noilor linii. Prin această metodă s-a redus zgomotul cu pînă la 7 dB. Șlefuirea liniilor pentru îndepărtarea neregularităților sau înlocuirea liniilor vechi cu unele noi pot reduce zgomotul local cu pînă la 20 dB.
Un pas mai avansat este controlul zgomotului dintre sursă și locuitorii din vecinătatea căilor ferate prin introducerea barierelor de zgomot. Linia de mare viteză Köln - Frankfurt utilizează pereți acustici cu dale de piatră ponce profilate pentru a absorbi vibraţiile. Un studiu din 1979 a constatat că o centură de copaci largă de 50 m reduce în mod eficient nivelurile de zgomot cu 8 - 9 dB (în plus, face și lumea un pic mai sănătoasă).
În galeria de imagine de mai jos sînt prezentate tehnologii folosite de compania Zblock din Suedia:
În cele din urmă, pentru a reduce în mod eficient zgomotul, constructorii montează ferestre fonoizolatoare și garduri acustice. S-a dovedit că folosirea ferestrelor izolatoare de zgomot oferă o protecție de 10-30 dB.
Ca un ultim exemplu, zgomotul a devenit o problemă majoră și pentru linia de mare viteză Shinkansen. Aceștia au descoperit că, dacă va crește înălțimea barierei de sunet cu 1 metru, se realizează o reducere a zgomotului cu 2 dB. Specialiștii japonezi au aplicat, însă, o metodă care are la bază difracția sunetelor și efectul de interferență a sunetului incident și a celui reflectat de partea superioară a barierei.
Mai multe despre metodele folosite de japonezi puteți afla consultînd documentul atașat acestui articol.