Vă prezentăm un produs românesc deosebit de interesant: locomotiva care funcționează cu baterii de acumulatoare Li-Ion! Detalii despre constructor, proiectant și alte caracteristici sunt prezentate mai jos.
La cererea ArcelorMittal Galați, ROMANIA EUROEST Constanța, împreună cu INDA Craiova, au dezvoltat prima Locomotivă Electrică cu Baterii de Acumulatoare Li-Ion din Europa, LEA-001.
Locomotiva este telecomandată, nu are cabină și se află în serviciu din luna iunie 2015.
Ea a fost realizată pe structura locomotivei LDH 1250 CP, prin înlocuirea sistemului de acționare diesel hidraulic cu un sistem electric de tracțiune în curent alternativ, alimentat de la baterii de acumulatoare Li-Ion.
INDA www.inda.ro a proiectat și executat sistemul electric de tracțiune în curent alternativ, constând din convertorul de tracțiune și încărcare bazat pe aplicația de patent WO 2011/055230 A2, sursa statică pentru serviciile auxiliare, sistemul integrat de comandă a tracțiunii vehiculului, sistemul de management al bateriei (BMS) și sistemul corespunzător de redistribuire activă a sarcinii între celulele acesteia.
Sistemul de telecomandă a fost furnizat de INTEGRAL CONSULTING București.
ROMANIA EUROEST a modernizat locomotiva cu sistemele descrise mai sus.
Noua locomotivă a rezolvat cerințele specifice ArcelorMittal:
- serviciu de manevră pe liniile interne;
- tonaj remorcat: 1500 t;
- viteza maximă: 5 km/h;
- recuperarea completă a energiei de frânare electrică;
- serviciu 12 ore la o încarcare completă a bateriei;
- durata încărcarii bateriei din stare descarcată în stare încarcată: 2 ore si jumătate (un pic mai mult decât la un telefon!)
O a doua locomotivă similară, telecomandată dar și cu cabină pentru mecanic, LEA 002, a fost pusă în serviciu în septembrie anul curent și operează în stația Cătușa.
LEA 003 va urma în noiembrie.
Față de LEA 002, noua locomotivă va desfășura serviciul cu viteza maximă de 15 km/h, restul performanțelor rămânând neschimbate.
Avantaje ale vehiculelor electrice faţă de cele convenţionale
Avantajele sunt legate în mod direct de costul combustibilului, costurile de întreţinere, poluare, fiabilitate şi eficienţă:
- Eliminarea motoarelor diesel va avea cu siguranţă un impact pozitiv prin scăderea semnificativă a poluării din aglomerările urbane iar producerea energiei electrice "verzi" (hidro, nucleară şi neconvenţională) în cantităţi crescânde de la an la an pentru mult timp de acum încolo va duce la scăderea globală a poluării mediului.
- Costuri mai mici de exploatare din moment ce preţul combustibilului fosil creşte de la an la an fiind o resursă limitată. Mai mult, încărcarea pe timpul nopţii este posibilă şi de dorit din moment ce tariful de noapte a energiei electrice este de trei ori mai mic decât cel de zi (cel puţin pentru România).
- Creşterea fiabilităţii, mentenabilităţii şi costuri mai mici pentru întreţinere datorate reducerii elementelor aflate în mişcare.
- Încărcarea bateriilor pe timpul nopţii este nu numai economică, ci asigură și o balansare a solicitării reţelei prin reducerea consumului pe timp de zi.
- Reducerea semnificativă a zgomotului în funcţionare.
- Performanţe deosebite în tracţiune cu pierderi minime de energie.
În fișierul atașat acestui articol, doritorii vor putea consulta și prospectul primei locomotive LEA.
Galerie foto LEA:
Probe cu LEA (Locomotiva Electrica cu Acumulatori litiu-ion) 003 si este continuare a ceea ce a inceput sa ne arate Otelea Cristian . Tonajul remorcat in aceasta proba este de aproximativ 1550 tone. Locomotivele din capetele convoiului de manevra sunt telecomandate si sunt actionate prin unde radio de la distanta, iar in acest filmulet sunt inactive, remorcarea facandu-se doar cu LEA 003 care este actionata tot prin unde radio si tot de la distanta.Vagoanele de forma fusiforma din compunerea convoiului de manevra, se numesc vagoane Torpedo si transporta fonta lichida de la furnalul 5 la otelaria 1. https://www.facebook.com/otelea.cristian.5/videos/vb.100000583688689/1053648054664641/?type=2&theater¬if_t=video_reply
Posted by Petrica Banciog on 4 Mai 2015