Procesul de privatizare a CFR Marfă a eşuat deoarece comisia de privatizare şi Grup Feroviar Român (GFR) nu au ajuns la un rezultat pentru încheierea transferului de acţiuni în proprietate privată, au declarat surse apropiate discuţiilor citate de MEDIAFAX.
Comisia de privatizare a arătat că tranzacţia nu poate fi încheiată pentru că nu au fost îndeplinite condiţiile suspensive din hotărârea de Guvern privind transferul de acţiuni, au menţionat sursele.
Potrivit surselor DIGI24, la această oră, în Ministerul Transporturilor, se redactează acordul de încetare a contractului de privatizare a CFR Marfă.
Privatizarea CFR Marfă va fi reluată mâine (n.n. - marţi) de la zero.
Potrivit hotărârii de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, termenul pentru finalizarea procesului a expirat luni, nefiind prelungit de către Guvern.
GFR a invocat nerespectarea condiţiilor de către Ministerul Transporturilor, iar MT a acuzat faptul că Gruia Stoica nu a virat banii până la expirarea termenului limită.
Grup Feroviar Român (GFR) a cerut duminică Ministerului Transporturilor să facă public contractul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă, solicitând totodată implicarea directă a ministrului de resort, Ramona Mănescu, în vederea evitării unui eşec al privatizării.
Ulterior, Ramona Mănescu a cerut secretarului de stat Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare a CFR Marfă, şi consultanţilor Deloitte şi Muşat şi Asociaţii să transmită luni un punct de vedere privind evoluţia, momentul şi paşii următori în această privatizare.
"Este datoria domnului Ghibu ca, împreună cu consultanții, să gestioneze acest proces de privatizare în favoarea statului român, care l-a învestit cu această responsabilitate, încă din februarie 2013, atunci când a fost numit la conducerea comisiei de privatizare și mai târziu în septembrie 2013, când a semnat contractul de privatizare cu câștigătorul licitației. Încă de la debutul mandatului de ministru i-am cerut domnului secretar de stat Ghibu să se concentreze pe ducerea la bun sfârșit a procesului de privatizare", a declarat ministrul transporturilor, doamna Ramona Mănescu.
Anexa actului normativ pentru privatizarea CFR Marfă prevede că transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din acţiuni se realizează la data îndeplinirii cumulative a cinci condiţii:
- emiterea unei decizii din partea autorităţilor de concurenţă;
- finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra companiei la data semnării contractului şi definitivarea structurii capitalului social al societăţii în urma operaţiunii;
- obţinerea de către vânzător de la finanţatorii interni şi externi ai societăţii a unui acord cu privire la modificarea structurii acţionariatului societăţii, ca efect al încheierii contractului;
- creditarea contului vânzătorului cu toate sumele datorate de cumpărător;
- semnarea declaraţiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în registrul acţionarilor şi de acţiuni al societăţii.
Până în prezent, GFR a plătit o garanţie de 10 milioane de euro şi un avans de 20 milioane de euro, reprezentând 10% din valoarea tranzacţiei. Aceşti bani vrea GFR să-i recupereze, dând statul român în judecată.
Surse: mediafax.ro, digi24.ro
Am spus-o în repetate rânduri: scopul final al acestei privatizări-fantomă a fost eşecul! TREBUIA un simulacru de "privatizare", astfel încât FMI să închidă puţin ochii la alte matrapazlâcuri ale aşa-zişilor oameni de afaceri/politicieni români. Sunt curios, totuşi, să văd reacţia oficială a staff-ului FMI...
De câştigat va câştiga, oricum, Gruia Stoica: îşi va recupera banii şi, în plus, va primi şi recompense (în primul rând pentru rolul exemplar jucat, în al doilea rând pe cale oficială, sub formă de "despăgubiri").
Alea jacta est şi românul a fost iar fraierit pe faţă!