Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi a cerut atragerea răspunderii administratorilor societăţii Compania Construcţii Feroviare SRL din Paşcani, însă nu a probat nici una dintre acuzaţii aşa cum cere legea, scrie Ziarul de Iași.
Muncă în dorul lelii la Fiscul din Iaşi. Aşa poate fi rezumată activitatea reprezentanţilor Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (DGRFP) în tentativa de a recupera bani la buget din insolvenţa firmei şefului Regionalei Căile Ferate, Radu Pipa.
Anul trecut, DGRFP a cerut atragerea răspunderii personale a lui Radu Pipa şi „camarilei” sale din acţionariatul societăţii Compania Construcţii Feroviare SRL din Paşcani: Constantin Proca, Dumitru Bucătaru, Băncilă-Ioan Timofte şi Liviu-Petru Simion. Firma cu pricina datorează Fiscului 152.560 lei, sumă cu care s-a înscris pe tabelul definitiv al creanţelor.
Insolvenţă din 2014
Analizând actele din dosar, judecătorul sindic a respins acţiunea Fiscului pe motiv că toate „capetele de acuzare” aduse în atenţia instanţei de delegaţii DGRFP nu au fost însă şi probate. Cu toate că sentinţa a fost dată de magistraţii de la Tribunalul Sindic pe 7 septembrie 2016, abia la începutul acestui an a fost publicată şi motivarea acesteia. Fiscul a făcut apel luna trecută împotriva sentinţei din septembrie 2016, iar acţiunea se va judeca la Curtea de Apel din Iaşi. Compania Construcţii Feroviare SRL Paşcani a intrat în insolvenţă în februarie 2014 şi, potrivit raportului întocmit de administratorul judiciar, starea de insolvenţă a venit pe fondul unor cauze obiective, majoritatea fiind externe societăţii.
„Culpa administratorilor constă în aceea că, la momentul în care debitoarea a ajuns în imposibilitatea de a-şi mai achita datoriile, nu au suspendat activitatea şi nu au anunţat creditorii despre aceasta, contribuind astfel la cumularea de noi datorii. Prin nedepunerea cererii de intrare în insolvenţă, în termenul de 30 de zile, aceştia au acceptat tacit creşterea obligaţiilor debitoarei către bugetul consolidat al statului şi indirect au dispus în interes personal continuarea activităţii debitoarei, împovărând situaţia precară a acesteia prin adăugarea de accesorii la debitele deja existente”, au susţinut în scris reprezentanţii DGRFP Iaşi.
Fiscul a făcut teorie
Potrivit motivării sentinţei, delegaţii Fiscului nu au depus şi acte care să dovedească că acţionarii firmei, printre care şi Pipa, ar fi spoliat conturile societăţii. Conform documentului publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPU), avocatul lui Radu Pipa şi-a apărat clientul susţinând că Fiscul doar s-a rezumat la invocarea unor aspecte de ordin teoretic, fără a aduce şi dovezi care să susţină admiterea unei acţiuni în atragerea răspunderii delictuale.
Articolul complet poate fi citit pe ziaruldeiasi.ro