Chinezii pregatesc o retea uriasa de 30.000 de km de cale ferata, pentru care vor plati 19 mil. $ pe fiecare km construit, in timp ce in Romania, un singur km de cale ferata reabilitata, este de aproape doua ori mai scump, scrie Wall-Street.
China, una dintre cele mai puternice forte economice la nivel global, pregateste constructia unei retele uriase de cale ferata, nu mai putin de 30.000 de kilometri de sine si infrastructura necesara transportului feroviar urmand sa fie inaugurate in urmatorii cinci ani, asta in timp ce in Romania pana si reabilitarea unui segment de cale ferata ajunge sa aiba costuri si de doua ori mai mari decat reusesc asiaticii, asta in conditiile in care vorbim de retele de transport vechi de zeci, chiar sute de ani care trebuie modernizate pe plan local.
Autoritatile de transport din China au cerut guvernului sa finanteze un program de investitii de 584 de miliarde de dolari pentru urmatorii cinci ani, arata surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Potrivit autoritatilor din China, bugetul ar permite statului asiatic sa construiasca nu mai putin de 30.000 de kilometri de cale ferata, asta in conditiile in care in intervalul 2011-2015 chinezii au alocat fonduri de circa 550 de miliarde de dolari.
Potrivit datelor disponibile in prezent, tinta autoritatilor chineze este de a crea retele de mare viteza intre orasele cu o populatie de peste 200.000 de locuitori, lucru care ar presupune si productia unui numar de circa 50 de trenuri supersonice si constructia a 5.000 de kilometri de cale ferata de mare viteza. Prioritare acestui proiect ambitios vor fi zonele putenic dezvoltate economic, asa cum este cazul capitalei Beijing, Tianjin si a oraselor din Provincia Hebei, precum si regiunii din delta raului Yangtze sau delta raului Pearl.
Alte sase linii ferate ar urma sa fie construite in zonele mai putin dezvoltate din centrul si vestul tarii. Pe langa costul constructiei liniilor de cale ferata, alte 120 de miliarde de dolari ar urma sa fie cheltuiti pe partea de cercetare-dezvoltare, noi garnituri de tren, dar si echiparea tuturor trenurilor cu aer conditionat.
Chinezii detin in momentul de fata o retea de 120.000 km de cale ferata, aproape jumatate din aceasta fiind complet electrica, fiind pe locul secund in top ca lungime dupa SUA, care detine peste 225.000 km.
Cum arata situatia din Romania: costuri duble doar pentru reabilitarea liniilor de cale ferata
Potrivit unui calcul wall-street.ro, constructia unui singur kilometru de cale ferata, dar si a intregii infrastructuri necesare pentru cei 30.000 km planificati in China, ar costa circa 19 milioane de dolari, asta in conditiile in care doar reabilitarea unei portiuni de 200 de kilometri de cale ferata in Vestul Romaniei, costa 35 de milioane de euro pe kilometru, o diferenta uriasa analizand simplul fapt ca aceasta investitie a statului roman vizeaza exclusiv reabilitarea si adaptarea acestuia la standarde care pot oferi o viteza de deplasare de pana la 160 de km/h.
Reteaua feroviara din Romania este structurata in infrastructura interoperabila si neinteroperabila. Infrastructura feroviara interoperabila este cea care se poate conecta la infrastructura feroviara transeuropeana, fiind administrata in concordanta cu prevederile privind accesul liber al operatorilor feroviari si dezvoltata in conformitate cu normele tehnice de interoperabilitate adoptate pe plan European.
Reteaua de cai ferate din Romania are o lungime totala de 20.077 km de linii, fiind a saptea retea ca marime din Uniunea Europeana. Liniile sunt conectate prin 20.070 aparate de cale echivalente. Reteaua cuprinde 17.945 de poduri si podete, 176 de tuneluri si 11,473 km terasamente
Infrastructura feroviara din Romania este un dezastru, in tara noastra existand un deficit vizibil de transport pe caile ferate. De la trenuri care circula pe portiuni de kilometri buni cu viteza melcului pana la zone importante ale tarii in care nici nu exista acoperire de cale ferata, tara noastra are nevoie de o schimbare urgenta, asta in conditiile in care suntem printre codasii Europei cand vine vorba de circulatia cu trenul.
Citiți mai mult pe wall-street.ro