Cum a ajuns transportul pe liniile preorasenesti din jurul Bucurestiului intr-o stare comparabila cu cea din tarile subdezvoltate? Campania HotNews.ro pentru imbunatatirea acestui tip de transport scoate la iveala inca o realitate deplorabila: starea caii ferate, o infrastructura care, in loc sa preia mii de navetisti spre Capitala, zace in paragina. Octavian Udriște, presedintele TREN CLUBUL ROMÂN-TCR, analizeaza starea infrastructurii feroviare din Romania.
Ce facem cu infrastructura feroviară? Pentru a răspunde la această întrebare, incercăm, în cele ce urmează, să prezentăm situația Căilor Ferate Române, a unor cauze care au adus-o in starea de astăzi și a câtorva propuneri de măsuri de luat.
Starea/situatia Căilor Ferate Române si in primul rând a infrastructurii, de calitatea căreia depinde, in mare masura, calitatea serviciilor oferite de operatori, in special al celor de călători, s-a prăbuțit în mod dramatic, ca urmare a unei politici gresite dusă in ultimii 27 de ani față de această instituție strategică, indispensabilă unei țări de mărimea României, membră a Uniunii Europene, Aceasta situație este greu de inteles dar si mai greu de acceptat.
Au fost neglijate nu numai investitiile in infrastructură dar si mentenanța acesteia, ceea ce a determinat, din motive de siguranță, reducerea permanentă a vitezei de circulatie maxime admise, respectiv creșterea duratei de parcurs, diminuindu-se astfel atractivitatea sistemului si a serviciilor oferite. Ca urmare, călătorii au migrat spre transportul rutier mai ieftin si mai rapid, chiar daca confortul din microbuze lasă de dorit iar riscurile de accidente sunt mult mai mari.
Lipsa călătorilor a determinat reducerea numarului de trenuri si ca urmare, diminuarea veniturilor generate de taxa de utilizare a infrastructurii-TUI și implicit a fondurior pentru mentenață. Lipsă trenuri --> lipsă venituri --> lipsa mentenanta.
S-a intrat astfel intr-un cerc vicios.
Pentru a ilustra ce s-a produs in ultimii 27 de ani in infrastructura feroviara din România, comparativ cu anii precedenți, vă prezentăm, in cele de mai jos, un grafic care reprezinta numărul de kilometri de cale ferată refacționați, modernizați si construiți, în ultimul secol.
Graficul din fig.1 (poate fi vizualizat pe hotnews.ro - link la finalul articolului) prezintă trei curbe care se referă la km de cale ferată construiți/refactionați/modernizați, 1- cu material noi, 2-cu materiale recuperate si 3- totalul lor. Ce rezultă din acest grafic?:
- in perioada de criză (1929-1932) și in timpul celui de al doilea război mondial (1940-1944), s-a lucrat intens;
- n perioada de după cel de al doilea război, până în anul 1990, s-a lucrat intens, numarul de km de cale ferata construiti sau modernizati fiind, în medie, de cca 600 anual;
- Dupa anul 1990, curba s-a prăbușit continuu, situația fiind astăzi mai gravă decât cea de dupa ultimul război mondial!
Articolul complet poate fi citit pe hotnews.ro