Trenurile nu prind viteză nici anul acesta. Bugetul pentru reparaţii este unul mic, deşi nevoile sunt mari: aproape 8.700 de kilometri de şină restanţi la reparaţii şi peste 380 de restricţii de viteză. Reparaţiile făcute cu zgârcenie înseamnă şi o creştere a punctelor periculoase de pe calea ferată. Numărul lor a sărit deja de 1.200.
Pe calea ferată existau, la finalul anului trecut, 445 de restricţii de viteză. O parte au fost ridicate. Există, însă, în continuare sute de kilometri de şină pe care se circulă cu frâna trasă. Acum trenurile sunt obligate să reducă viteza în 386 de puncte.
Există, însă, kilometri întregi unde bicicletele au chiar şanse să câştige cursa în faţa trenurilor, spune deputatul Ovidiu Ganț, care s-a plâns şi ministrului transporturilor de vitezele ruşinoase ale trenurilor româneşti.
„Pe relaţia Braşov-Vinţu de Jos este dezastru. Terasamentul este un dezastru şi trenul merge cu viteze din astea de 10 kilometri pe oră. Este o chestie cronică. Şi nu e numai acolo. Păi eu în fiecare săptămână vin cu trenul de la Timişoara la Bucureşti şi de fiecare dată are o oră întârziere pentru că sunt probleme pe parcurs”, afirmă Ovidiu Ganţ.
Potrivit Autorităţii de Siguranţă Feroviară, pe calea ferată din România sunt peste 1.243 de puncte periculoase. În 2009, erau doar o mie. Explicabil, dacă ne gândim că 8.700 de kilometri de şină ar avea nevoie de reparaţii capitale. CFR SA are în acest scop alocaţi în acest an doar 3,3 milioane de euro, suficient pentru doar 3 kilometri.
Sursa: digi24.ro