Acum două decenii era ceva normal să vezi un tren cu 15-20 de vagoane. În prezent, chiar și trenuri care merg multe sute de kilometri au 5-6 vagoane și aglomerația este, în unele zile, greu de suportat. CFR Călători spune că are nevoie într-o primă fază de 150 de vagoane și/sau automotoare, va crește treptat numărul Săgeților Albastre aflate în circulație și, spre final de an, încep demersurile pentru achiziționarea de material rulant, prin intermediul Autorității pentru Reformă Feroviară.
Procedura este complicată și are mai multe etape de trecut și cu siguranță va dura. Până atunci, CFR Călători va trebui să distribuie 800 de vagoane la cele 1200 de trenuri incluse zilnic în Mersul Trenurilor.
Informația pe scurt:
- CFR Călători folosește zilnic 800 de vagoane, jumătate față de acum un deceniu și de zece ori mai puține decât în 1990, an când și numărul de călători era de peste șapte ori mai mare.
- Compania are nevoie cât mai rapid de 150 de vagoane și, pe termen mediu, ar fi nevoie de 30 de locomotive și 300 de vagoane, pentru ca problemele cu aglomerația să se mai rezolve.
- Există 120 de Săgeți Albastre, iar acum doi ani nici jumătate nu erau în circulație. CFR promite că, la anul, 100 dintre ele vor transporta zilnic călători.
- Compania națională spune că sunt contractate lucrări de modernizare pentru 22 de vagoane în acest an.
- În toamnă ar trebui să demareze procedurile pentru achiziția de vagoane noi, însă va dura fiindcă sunt multe etape de parcurs și este nevoie de o serie de avizări.
Criza de vagoane face trenul tot mai nepopular
Deficitul de vagoane de la CFR Călători poate fi văzut rapid de orice călător, mai ales la început de weekend sau la final, pe rutele spre Brașov, Constanța, Suceava sau Craiova. De exemplu, anul trecut CFR a vândut peste 700.000 de bilete fără loc.
Uneori, trenuri cu parcurs de peste 500 km au maxim 5-6 vagoane și în multe cazuri trenuri Regio străbat 150-200 km cu doar două vagoane. CFR Călători folosește 800 de vagoane și 370 de locomotive, iar vârsta medie a parcului de material rulant este mai mare de 30 de ani. Compania a spus în repetate rânduri că trenuri noi nu au mai fost cumpărate din 2003, de la automotoarele Siemens Desiro, iar investiții noi pentru achiziția de material rulant nu au mai fost alocate din 2011.
Articolul complet poate fi citit pe HOTNEWS.RO