Comisia Europeană este îngrijorată de intenţia României de a-şi reduce semnificativ reţeaua de cale ferată în condiţiile în care un astfel de demers s-ar putea dovedi extrem de costisitor în viitor, având în vedere că este mult mai scump să reconstruieşti ceea ce ai distrus, scrie Ziarul Financiar.
„Am atras atenţia României să se gândească de două ori când elimină tronsoane feroviare, pentru că este foarte uşor să elimini, dar este foarte scump să le reintroduci“, a declarat Violeta Bulc, comisarul european pentru transporturi, la o conferinţă de specialitate la care a fost evaluat stadiul proiectului european (CEF).
CEF este un proiect al UE în valoare de 33,2 miliarde de euro (parte a proiectului Trans-European Transport Network), suma alocată României fiind de 1,2 miliarde de euro. De aceşti bani beneficiază proiecte din transporturi, telecomunicaţii şi energie. România a luat din această sumă doar 10,6 milioane de euro pentru şase proiecte, dintre care două sunt legate de instalarea unei reţele europene de staţii de încărcare electrice, iar celelalte patru reprezintă studii de fezabilitate.
Declaraţia comisarului european legată de reducerea reţelei de cale ferată din România pleacă chiar de la observaţia că, în încercarea de a reduce pierderile pe calea ferată, administraţia de la Bucureşti are în plan să desfiinţeze reţelele nerentabile.
Sursa: zf.ro