Maşina de vot din Camera Deputaţilor (cameră decizională) a aprobat miercuri – 174 pentru, 98 impotrivă și 3 abțineri – Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI): 33 de mari companii și un aport de capital de 9 miliarde de lei urmează să fie gestionate de o instituție ai căror conducători vor fi numiți de către guvern și care pare că au drept misiune imediată vânzarea pe criterii netransparente a unor active de stat.
Proiectul a fost inclus în programele de guvernare ale ultimelor trei guverne, însă premierii Grindeanu și Tudose au blocat inițiativa care îl are printre semnatari pe Liviu Dragnea.
Un proiect controversat, care nu ține cont de unele dintre recomandările formulate de Eurostat în aprilie 2018.
Marea problemă a acestui fond: lipsa de transparență a activității, în condițiile în care marile decizii guvernamentale se iau la Palatul Parlamentului, nu la Palatul Victoria, mai ales atunci când vorbim de activele unor companii strategice.
Portofoliul FSDI
Portofoliul Fondului va fi format din participaţiile statului la 33 de companii.
Printre acestea se regăsesc Complexul Energetic Oltenia, Compania Națională de Cai Ferate CFR SA, Societatea Națională de Radiocomunicații, Compania Națională Poşta Română, Societatea Națională Aeroportul International Timișoara – Traian Vuia, Uzina Termoelectrica Midia, Telecomunicații CFR, Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM), Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale.
Marile semne de întrebare
- Drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea statului român de acţionar majoritar al FSDI sunt exercitate, în numele acestuia, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
- FSDI are ca scop:
- dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit, potrivit actului normativ.
- Strategia investițională a Fondului va fi aprobată de Guvern și ar urma „să fie corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen scurt, mediu şi lung care vizează:
- dezvoltarea infrastructurii în România;
- crearea de locuri de muncă;
- stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii;
- creşterea capitalului uman pe termen lung;
- creşterea competitivităţii economiei româneşti”, potrivit unui amendament al PSD adoptat de Comisia de politică economică.
- Îndeplinirea obiectivelor FSDI este evaluată tot de MFP.
- Finanțarea FSDI se va realiza prin:
- venituri din dividendele încasate de la scoietățile din portofoliu;
- venituri din tranzacții de instrumente financiare emise de alte entități,
- venituri din vînzarea de acțiuni din portofoliu,
- împrumuturi, inclusiv prin emitera de obligațiuni.
- Conducerea FSDI va fi responsabilă în fața acționarului majoritar (reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice) pentru îndeplinirea mandatului și va raporta trimestrial la MFP situația valorii activelor și pasivelor ca și a investițiilor aprobate.
Articolul complet pe cursdeguvernare.ro