Trenuri depăşite cu bicicleta, linii de cale ferată care aşteaptă zeci de ani să fie reabilitate şi sute de milioare de euro pierdute de la UE. Aceasta este doar o mică parte a tristului tablou realizat de managementul dezastruos din fruntea CFR SA.
Anul acesta, Ministerul Transporturilor şi CFR SA se pot lăuda cu întârzieri cumulate de cel puţin trei ani la lucrările de reabilitare a infrastructurii feroviare şi tărăgănarea la nesfârşit a licitaţiilor de 2 miliarde euro pentru calea ferată Arad-Simeria. Deşi România a obţinut din partea Uniunii Europene peste 1,5 miliarde de euro pentru reabilitarea a circa 500 km de cale ferată şi achiziţia de trenuri, lipsa unei viziuni la nivelul Ministerului Transporturilor a condus la definirea greşită de proiectelor şi implementarea eronată a acestora.
Conform proiectelor finanţate la începutul exerciţiului financiar european 2007-2013, Ministerul Transporturilor şi CFR SA ar fi trebuit să finanţeze lucrările de reabilitare a întregii linii de cale ferată Braşov-Curtici şi să cumpere 40 de trenuri electrice care să ruleze cu viteză maximă de 160 km/h pe toată reţeaua modernizată. În urma unor rectificări ale programului operaţional şi incapacitatea foştilor miniştri ai Transporturilor de a finanţa şi derula marile proiecte feroviare, proiectele de reabilitare a liniilor de cale ferată s-au redus la jumătate. Mai exact, în perioada 2010-2012 au avut loc anumite modificări privind investiţiile derulare de CFR SA, iar proiectele s-au limitat la modernizarea liniilor de cale ferată Sighişoara-Simeria şi încă 50 km în apropiere de Arad-Curtici.
Întârzieri şi bani pierduţi
Majoritatea lucrărilor de reabilitare a celor aproximativ 250 km de cale ferată, între Sighişoara-Simeria şi în apropiere de Arad, au demarat încă din 2012, iar finalizarea era prevăzută pentru 31 decembrie 2015. Doar în zona Arad, Frontieră-Arad-km 614, lucrările de reabilitarea a căii ferate sunt finalizate în proporţie de aproximativ 95%, iar trenurile circulă pe ambele sensuri cu o viteză maximă de 16 km/h, proiect nerecepţionat încă de oficialii CFR SA.
„Cu excepţia lotului Vinţu de Jos-Simeria, cel mai probabil, anul viitor, se va finaliza reabilitatea porţiunii de cale din Transilvania. Toate lucrările de reabilitare a căii ferate care nu au fost plătite din POS-T 2007-2013 se vor achita din POS-T 2014-2020, aceste facturi variază între 400 şi 500 milioane euro. Cu aceşti bani se putea reabilita calea ferată între Bucureşti şi Craiova sau Craiova-Calafat“, au declarat pentru CAPITAL specialişti din industria feroviară.
Licitaţii de 2 miliarde de euro
O altă problemă „ascunsă“ sub preş de Ministerul Transporturilor şi CFR SA este procedura în cazul celor patru licitaţii în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de euro, demarate în urmă cu trei ani, pentru reabilitarea Coridorului IV feroviar, Simeria-km 614. Nicio licitaţie din ultimii 25 de ani nu a fost gata la termen. Pentru un lot, procedura este contestată la Curtea de de Apel Bucureşti (CAB), alte două sunt în reevaluare tot după o decizie a CAB, iar al patrulea lot aşteaptă analiza ofertelor de mai bine de 19 luni de la licitaţie.
Legătura Bucureşti-Giurgiu, închisă de 11 ani
Citiți articolul complet pe capital.ro