Oficialii Ministerului Transporturilor au deblocat proiectele de modernizare a căii ferate care leagă Capitala de Occident. Odată cu semnarea a patru contracte de modernizare a căii ferate, în valoare de circa 1,7 miliarde euro, anul viitor vor începe lucrările la circa 170 km de cale ferată.
Chiar dacă Guvernul a pregătit pentru anul viitor un buget de aproximativ 500 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii feroviare, cu circa 150 de milioane de euro mai puţin decât în 2017, compania CFR SA urmează să anunţe finalizarea lucrărilor de reabilitare a căii ferate Sighişoara-Simeria. Mai exact, după jumătatea anului, pe circa 190 km de cale ferată, trenurile vor putea circula cu o viteză comercială de 160 km/h, între Sighişoara şi Simeria.
Întrebaţi care este stadiul lucrărilor de investiţii pe coridorul Rin-Dunăre, respectiv proiectele aflate pe calea ferată între Sighişoara şi Simeria şi demarate din anul 2012, oficialii CFR SA susţin că stadiul fizic al lucrărilor variază între 83 şi 98%. Pentru secţiunea de cale ferată Sighişoara - Simeria, contractele de lucrări au fost împărţite geografic, pe loturi. Astfel, conform CFR SA, lucrările pentru tronsonul de cale ferată Sighişoara-Aţel sunt finalizate în proporţie de 85,5%, pe secţiunea Aţel-Micăsasa stadiul este de 83,5%, între Micăsasa şi Coşlariu proiectul a ajuns într-un stadiu fizic de execuţie de 98%, pe tronsonul Coşlariu-Vinţu de Jos stadiul fizic este de 83,26 %, iar modernizarea liniei Vinţu de Jos-Simeria este finalizată în proporţie de 87,53%.
CFR SA gestionează alte două proiecte (Sighişoara-Coşlariu şi Coşlariu-Simeria) pentru lucrări de semnalizare şi de implementare a sistemului de siguranţă a traficului ETCS/ERTMS nivel 2, cu un stadiu fizic de execuţie de aproximativ 65%. „Programul pentru modernizarea tronsonului Simeria - Coşlariu - Sighişoara cuprinde toate specialităţile de lucrări feroviare - linii, peroane, instalaţii de siguranţă şi dirijare a traficului, gări, puncte de oprire, poduri, podeţe, tuneluri, pasaje pietonale, treceri la nivel şi substaţii de tracţiune - şi au ca obiectiv general asigurarea interoperabilităţii infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin-Dunăre (ramura nordică), îmbunătăţirea calităţii transportului feroviar, sporirea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi la 120 km/h pentru trenurile de marfă şi introducerea sistemului ERTMS/ETCS Nivel 2“, susţine CFR SA.
Trei contracte de peste 1,7 miliarde euro
În acelaşi timp cu finalizarea celor cinci contracte, oficialii CFR SA gestionează alte patru proiecte pentru modernizarea căii ferate între Simeria şi Arad, valoare de circa 7,5 miliarde lei. Oficialii CFR SA ne-au explicat că pentru secţiunile Km 614-Gurasada şi Gurasada-Simeria s-au semnat contractele de lucrări pe toate cele patru loturi în a doua jumătate a acestui an şi au fost emise ordinele de începere a lucrărilor.
Articolul complet poate fi citit pe capital.ro