Ministerul Transporturilor şi CFR SA joacă la ruleta rusească 3,4 miliarde euro, bani europeni. 1,44 miliarde euro sunt pentru lucrările contractate, iar 2 miliarde euro pentru patru licitaţii la calea ferată Arad-Simeria.
Conducerea CFR SA încearcă să ascundă sub preş întârzieri acumulate ale lucrărilor de aproape 12 ani pentru proiecte finanţate din exerciţiul financiar european 2007-2013. Cele mai mari întârzieri sunt cumulate de Pizzarotti, italienii care au nevoie de şase ani pentru a moderniza circa 34 km de cale ferată între Vinţu de Jos şi Coşlariu. Contractul a fost semnat la sfârşitul lui 2011, dar după aproape patru ani, lucrarea este executată abia în proporție de 50%.
Cei mai mulţi bani din calendarul financiar 2007-2013 se vor pierde în cazul lucrărilor de modenizare a tronsonului de cale ferată Simeria-Vinţu de Jos. Oficialii CFR SA au avut grijă ca semnarea contractului pentru modernizarea acestui lot, în valoare de 1,35 miliarde de lei, să aibă loc abia la sfârşitul anului trecut. Asocierea dintre Swietelsky-Alstom-Euroconstruct-Transferoviar Grup, cu aproximativ patru luni înainte de ultima zi de decontare a facturilor din programul UE 2007-2013, a realizat doar 10% din lucrare.
Cea mai controversată licitaţie din ultimii ani este pentru execuţia lucrărilor de instalaţii pe secţiunea Sighişoara-Simeria, procedură finalizată abia în toamna anului trecut. După un an de la semnarea contractului în valoare de peste 110 milioane de euro, stadiul fizic al lucrărilor pe care trebuie să le execute asocierea formată din firmele Alstom-Alcatel-Pas 97 a rămas la 0%. Deşi contractele semnate între CFR SA şi asocierile de firme conţin clauze clare de penalităţi pentru constructorii care nu performează, specialiştii din sistemul feroviar nu le aplică fie din nepricepere, incompetenţă sau teama de a nu supăra mediul politic implicat. Mai mult, orice contract încheiat de CFR SA poate fi anulat dacă întârzie constructorul. Fostul ministru al transporturilor Anca Boagiu a anulat un contract de autostradă cu francezii de la Colas pentru întârzierea lucrărilor şi majorarea duratei contractului. La un contract semnat de aproape un an, cu progres 0%, pentru instalaţiile de semnalizare dintre Simeria- Sighişoara, când se vor demara procedurile de anulare a contractului? Surprinzător, CFR SA a achitat şi un avans de 15% din cei 110 milioane de euro pentru „neexecutarea lucrărilor“ de instalaţii între Simeria şi Sighişoara.
În cazul lucrărilor de modenizare a tronsoanelor Curtici-Arad, Coşlariu-Micăsasa, Micăsasa-Aţel şi Alţel Sighişoara, întârzierea lucrărilor variază între 12 şi 24 de luni. Şi contractul de reparare a celor două poduri dunărene pe linia CF Bucureşti-Constanţa, proiect demarat în toamna anului trecut, sunt întârzieri de cel puţin 12 luni. Cel mai avansat contract este cel pentru modernizarea căii ferate Curtici-Sighişoara, lotul Frontieră-km 614, unde asocierea condusă de Alstom a promis că va termina lucrările în acest an.
Întârzieri enorme, bani pierduţi
Întrebaţi despre stadiul lucrărilor pe secţiunile de cale ferată şi termenul de finalizare, oficialii CFR SA au explicat că lotul, în lungime de aproximativ 41 km aflat la graniţa cu Ungaria, se va finaliza anul acesta. Şi noul sistem de siguranţă a circulaţiei pe calea ferată impus de UE va fi gata tot în acest an. Pentru cel mai întârziat proiect de modernizare, CFR SA a avansat ca termen 2017, respectiv lotul Vinţu de Jos-Coşlariu. Restul reabilitărilor au termene 2016-2018.