Podul feroviar este în apropiere de Galaţi (zona Brateş) şi este în curs de demontare, bucată cu bucată, de către hoţi. Acest incident este însă doar un simptom al unui cancer generalizat. Pagubele produse hoţii de fier vechi la infrastructura feroviară din România se învârt în jurul a 8-10 milioane de euro anual, scrie ADEVĂRUL.
Furturile din zona infrastructurii de cale ferată au devenit, din păcate, o obişnuinţă în România, pe fondul faptului că nimeni nu se mai ocupă, în fapt, de paza liniilor ferate. În ultimii ani, au fost făcute publice mii de cazuri de hoţi de fier vechi prinşi în timp ce demontau elemente ale infrastructurii feroviare.
S-au furat şi se fură de toate: de la părţile metalice ale podurilor şi podeţelor, până la şinele liniilor secundare sau la buloanele de fixare a şinelor de pe rutele principale. Cel mai grav este că, uneori, hoţii ajung să distrugă sistemele de securitate a traficului sau stabilitatea unor elemente ale căii ferate, iar de aici se ajunge la accidente tragice.
Ultimul furt de acest fel produs pe raza judeţului Galaţi a fost depistat de reporterii „Adevărul” pe linia ferată Galaţi-Bârlad, în apropiere de Galaţi (în zona lacului Brateş). În amintita zonă, un pod de cale ferată care traversează un mic pârău este dezmembrat bucată cu bucată. Deocamdată s-au furat doar o parte din balustrăzile laterale şi o parte din protecţia zonei cu tablier, însă nimic nu garantează că hoţii se vor opri aici.
Urmele de tăieturi de pe elementele metalice sunt şi mai vechi, dar şi mai noi, semn că operaţiunea s-a desfăşurat în mai multe etape şi că, aproape, sigur în viitor vor mai dispărea şi alte piese ale podului.
Articolul complet pe adevarul.ro
N. n. - se pare că este vorba de secția închiriată Galați - Bârlad, pe care operează Transferoviar Călători