Primele locomotive construite în România şi expuse în cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa au fost scoase la vânzare bucată cu bucată din cauza unui litigiu dintre ONG-ul care le deţine şi o societate comercială.
Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reşiţa se află sub sechestru, iar un executor judecătoresc a scos deja la licitaţie prima locomotivă la preţul de 154.350 de lei. Primul termen a fost în luna mai a acestui an, însă nu s-a arătat nimeni interesat de achiziţionarea piesei de epocă. Marţi, 9 august, este cel de-al doilea termen al licitaţiei, iar preţul de pornire este de 50 la sută din cel iniţial.
Muzeul a fost amenajat în anul 1972, la aniversarea unui secol de fabricare a locomotivelor cu abur la Reşiţa, prin eforturile inginerului Mircea Popa, director al uzinelor reşiţene pe atunci. Este considerat cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa şi este declarat monument istoric naţional. Sunt expuse 16 locomotive cu abur din diverse epoci de construcţie, 14 produse la Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţa(UCMR). Printre aceste se află şi piese extrem de rare, cum ar fi prima locomotivă cu abur construită în spaţiul sud-est european, la Reşiţa, în 1872, după modelul locomotivei Szekul (proiectant: John Haswell), care a fost adusă la Reşiţa în 1871 (cu numărul de circulaţie 1). Resicza a fost în serviciu între 1872 şi 1937. Au existat încă două locomotive cu abur similare, construite în 1872-1873, Bogsan şi Hungaria, aceasta din urmă fiind prezentată la Expoziţia Universală de la Viena din 1873.
La primul termen de vânzarea a locomotivelor, Primăria Municipiului Reşiţa a încercat să blocheze licitaţia folosindu-se de faptul că există un dosar penal în care sunt cercetaţi Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, cu privire la modul de ieşire din patrimoniul UCM Reşiţa a activelor (locomotive) transmise în cursul anului 2010 către Fundaţia UDR.
Acum, noul primar a schimbat strategia şi este dispus să aloce bani de la bugetul local ca să achite datoriile fundaţiei, în schimbul cedării întregului muzeu către municipalitate.
Citiți articolul complet pe adevarul.ro