Numai în ultimii doi ani, CFR SA a încheiat contracte de 300.000 de euro pentru folosirea unui depozit pe care putea să îl cumpere cu 75.000 de euro. Compania de Căi Ferate nu a fost, însă, interesată de achiziţia bazei, pe care a şi deţinut-o la un moment dat, iar obiectivul de importanţă strategică a ajun în posesia unei firme în care acţionar soţia fostului director al CFR, Valeriu Trică, firmă de care CFR SA este acum dependentă.
Baza de depozitare şi manipulare a materialelor de cale ferată de la Aurel Vlaicu, judeţul Hunedoara, este un obiectiv strategic. Amplasat pe Coridorul IV Paneuropean, depozitul este absolut necesar pentru depozitarea şi manipularea materialelor necesare lucrărilor pe calea ferată.
„Baza de la Aurel Vlaicu este singura omologată în ţară care asigură depozitarea şi unde se pot face lucrări de mentenanţă şi întreţinere a căilor rulante pentru toţi operatorii de transport feroviar naţionali sau privaţi. Având în vedere poziţionarea strategică pe Culoarul IV Paneuropean, orice entitate care realizează lucrări de reparaţii sau modernizare a infrastructurii feroviare sau lucrări de întreţinere a liniei curente va fi nevoită să încheie contracte de prestări servicii cu firma care deţine baza”, a explicat o sursă „Adevărul” importanţa depozitului de la Aurel Vlaicu.
„E foarte importantă (n.r. baza) având în vedere că acum la noi se desfăşoară lucrări pe coridorul IV. E importantă pentru depozitarea materialelor”, confirmă directorul Sucursalei Regionale CFR Timişoara
„Avantajul acestei baze este că se află în centrul ţării şi orice materiale vin, e mai uşor să le distribui în ţară”, declară şi fostul director al Regionalei Timişoara, Mircea Benec. Într-un răspuns comunicat la solicitarea ziarului Compania Naţională de Căi Ferate arată că nu deţine informaţii cu privire la existnţa în România a unor baze de depozitare similare celei de la Aurel Vlaicu (judeţul Hunedoara).
Istoria tumultoasă a bazei de la Aurel Vlaicu începe după Revoluţie. Aflată în proprietatea fostei SNCFR, baza de manipulare şi depozitare a materialelor de cale ferată de la Aurel Vlaicu i-a revenit la reorganizarea din 1998 Societăţii de Construcţii Feroviare CNCF „CFR”SA – Sucursala Regională CF Timişoara. Ulterior, Societea de Construcţii Feroviare s-a privatizat, preluând odată cu privatizarea şi baza de la Aurel Vlaicu.
CFR SA avea, însă, nevoie în continuare să depoziteze şine, traverse şi alte materiale necesare lucrărilor la calea ferată în baza de la Aurel Vlaicu. Pentru a face asta, CFR SA a trebuit să-i plătească Societăţii de Construcţii Feroviare, privatizate de acum, serviciile de depozitare şi pază a materialelor.
Potrivit unei situaţii a achiziţiilor publice, numai în 2012 şi 2013 Sucursala Regională CF Timişoara a încheiat cu Societatea de Construcţii Feroviare contracte de pază, depozitare, gestionare şi manipulare a materialelor de cale în baza Aurel Vlaicu în valoare de aproximtiv 170.000 de euro.
Compania de Căi Ferate, neinteresată de bază
Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro