Plimbările cu mocăniţa reprezintă o experienţă de neuitat şi o călătorie în tărâmuri de poveste. Turiştii din toată lumea au gustat din farmecul unor locuri care încântă prin sălbăticia naturii, dar şi prin modul tradiţional de viaţă al localnicilor.
Cel mai căutat traseu feroviar pentru turişti se află în judeţul Maramureş. Mocăniţa merge de-a lungul văii Vaserului. Traseul porneşte din localitatea Vişeu de Sus şi se termină la Comanu, având o lungime de 50 de kilometri. Mocăniţa şi-a mai păstrat din scopul propriu-zis, de a transporta lemne din zonele împădurite, astfel că pe lângă vagoanele destinate călătoriilor, mai sunt ataşate şi unele marfă.
Cu toate că trenul se deplasează cu o viteză redusă, de aproximativ 10 kilometri/orăm, turiştii nu au timp să se plictisească, fiind fermecaţi de fiecare colţ din natură. Trenul cu aburi îi duce într-o lume de poveste, ascunsă de arborii falnici printre care şerpuiesc vagoanele. Mocăniţa opreşte în mai multe staţii pentru a fi încărcaţi buşteni, iar călătorii au posibilitatea să coboare şi să se bucure din plin de natură. Mai mult decât atât, ei pot vizita satele de la valea Vaserului, unde oamenii trăiesc la fel ca odinioară, în consonanţă cu natura.
O altă rută turistică o reprezintă Oraviţa-Anina, care este cea mai veche cale ferată din ţară, construită în anul 1856. Călătoria durează peste două ore, timp în care trenul ajunge în şapte staţii. Pe Valea Jitinului, trenul trece pe cel mai înalt viaduct din România. De asemenea, turiştii trec prin cel mai vechi tunel din România. Este vorba de Tunelul Gârliştei, care are o lungime de 660 de metri. Nu este singurul tunel prin care trece trenul. Tunelurile Maniel, Polom şi Jitin datează din secolul al XIX-lea, fiind săpate în piatră. Toate aceste treceri subterane au înălţimi reduse, iar trenurile actuale nu pot să pătrundă prin acestea, astfel încât pe acest traseu sunt folosite vagoane vechi de peste o jumătate de secol, cu mobilier din lemn. Călătorii pot vedea şi fostele mine, care au fost închise cu mulţi ani în urmă. Viteza de deplasare este redusă, de numai 15 km/oră, iar turiştii pot admira în voie frumuseţile naturii.
Citiți articolul complet pe adevarul.ro