Summitul de investiţii feroviare Railway PRO, cunoscut şi ca Zilelele Feroviare, este cel mai reprezentativ şi cel mai inovator eveniment al Platformei de Comunicare Railway PRO care reuneşte în fiecare an, în parteneriat cu Club Feroviar și AIF, sute de jucători de pe piaţa feroviară internaţională, are loc în perioada 11 – 13 octombrie 2016 la București.
Programul evenimentului poate fi consultat aici.
Organizatori: Club Feroviar și Railway Pro.
Expoziția care va avea loc în cadrul Summitului de Investiții Railway Pro va oferi companiilor șansa de a-și prezenta cele mai recente proiecte și inovații în fața unui public specializat compus din sute de lideri și jucători cheie care activează pe piața feroviară internațională. Evenimentul este o oportunitate de networking excelentă datorită interacțiunii directe cu expozanții și schimbului de experiență și informații benefice dezvoltării pieței feroviare internaționale.
Marţi după amiază, în Gara de Nord din Bucureşti, compania franceză Alstomv a prezentat trenul denumit Coradia Polyvalent, care poate circula cu peste 200 de kilometri la oră. Proiectarea, configurarea şi amenajarea interioarelor vor fi făcute în întregime pe plan local de către beneficiar – CFR SA, compania care administrează infrastructura feroviară din România.
Trenul va fi folosit pe post de laborator mobil de testare a infrastructurii și a intrat în proprietatea CFR SA ca parte din proiectul realizat cu bani europeni de modernizare şi semnalizare a tronsonului de 170 km Sighişoara - Coşlariu - Simeria.
Proiectul realizat de francezi prevede livrarea către CFR SA a unui tren de tip regional Coradia Polyvalent, care poate funcţiona electric și diesel, pentru testarea și măsurarea performanţelor sistemelor instalate.
Francezii de la Alstom speră să vândă acest tren și către CFR Călători sau către una din companiile private care operează pe reţeaua feroviară românească, însă este puţin probabil ca vreuna dintre ele să aibă banii necesari în următoarea perioadă. Asta pentru că, în funcţie de dotări, o garnitură de patru vagoane are un preţ cuprins între şase şi nouă milioane de euro.