Firma Softronic din Craiova (singura din România care produce locomotive) și operatorul feroviar de marfă Green Cargo din Suedia au semnat un contract pentru furnizarea mai multor locomotive LEMA Transmontana, construită pentru transport marfă în condiţii dificile ale căii ferate: pante mari, gheaţă, zăpadă.
Pot transporta dublu faţă de una obişnuită şi au un sistem electric de economisire a energiei în timpul frânării. Pe liniile de producţie ale firmei Softronic se lucrează la foc continuu.
Locomotivele electrice ce vor ajunge în Suedia anul viitor sunt singurele din Europa de Est care recuperează energia în momentul în care frânează.
Locomotiva poate tracta până la 3.000 de tone, de două ori mai mult decât cele folosite acum în Suedia.
„Sunt motoare recuperative, care în sistemul de frânare, în loc de sistemul clasic, să transforme energia de frânare în căldură prin rezistenţe electrice, motoarele devin generatoare şi pompează curentul eletric în sistemul energetic naţional”, explică un specialist de la Softronic citit de DIGI24.
Radu Zlatian, director cercetare Softronic:
„Suedezii intenţionează cu locomotivele noastre să transporte minereu de fier, de undeva de dincolo de Cercul Polar, vă daţi seama că trebuie să fie condiții deosebite.”
Până în vara lui 2018, două astfel de locomotive vor ajunge în Suedia. Contractul valorează 7 milioane de euro.
Cătălin Iosub, manager de proiect Softronic:
„Am semnat un contract pentru două locomotive după câteva luni, cu posibilitatea extensiei cu 5, 6, 10 pe an, ei au apreciat foarte mult acestă locomotivă.”
Producţia Softronic, în marea ei majoritate, este exportată, beneficiari fiind Deutsche Bahn Cargo-Schenker din România, CER și MMV din Ungaria, LTE Austria sucursala din România.
Sursa: digi24.ro