Un exercițiu de gestionare a unei situații de urgență a avut loc miercuri în tunelul de cale ferată Tufări al magistralei feroviare 900 București-Timișoara, a declarat pentru AGERPRES prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea.
Potrivit sursei citate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu alte structuri MAI, simulează producerea unui accident în care este implicat un tren de călători Regio compus din locomotivă și 5 vagoane, având la bord peste 40 de călători, care circula dinspre București spre Timișoara.
'Conform scenariului, din cauza unor defecțiuni tehnice, garnitura de tren deraiază de pe șina de cale ferată în tunelul Tufări, împrejurare în care vagoanele 4 și 5 ies de pe șina de cale ferată și sunt proiectate în pereții laterali ai tunelului, provocând avarii majore la structura acestora', a afirmat Drăghiea.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că din cauza impactului izbucnește un incendiu violent la instalația electrică a vagonului nr. 4, existând pericolul de propagare la vagoanele învecinate aflate în tunelul Tufări.
,,Întrucât există pericolul intoxicării cu fum a călătorilor, inspectorul-șef al ISU Mehedinți a declanșat Planul Roșu de Intervenție, ocazie cu care o parte din forțele și mijloacele de care dispune județul sunt mobilizate la locul evenimentului pentru salvarea persoanelor aflate în tren', a explicat Drăghiea.
Purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți, Raluca Tîrcă, a precizat că la exercițiul respectiv participă 100 de lucrători ai structurilor MAI, 16 voluntari specializați în situații de urgență și 20 mijloace de intervenție.
,,Scopul exercițiului este acela de a testa modul de acțiune al tuturor structurilor implicate la nivelul județului Mehedinți în atenuarea efectelor unor situații de urgență și restabilirea stării de normalitate la locul evenimentului', a spus Tîrcă.
Ea a arătat că în timpul desfășurării exercițiului vor mai fi urmărite și antrenarea forțelor participante în vederea aplicării concepției de intervenție la un tunel CF, formarea deprinderilor echipajelor de intervenție, cooperarea și coordonarea personalului destinat intervenției pentru limitarea efectelor produse în cazul activării Planului Roșu.
La simularea accidentului feroviar, prima de acest fel în ultimii 30 de ani, participă echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți, Sectorului Poliției de Frontieră Orșova, Serviciului Județean de Ambulanță, Poliției Transporturi Feroviare, S.N.T.F.C. CFR Călători SA — Sucursala regională de transport feroviar de călători Timișoara, S.N.T.F.M. CFR Marfă SA București — Sucursala Banat — Oltenia — Centrul zonal de Marfă Timișoara și ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR S.A. — Sucursala regională CF Craiova.
Sursa: agerpres.ro