PSD uită că a fost la guvernare în ultimii 6 ani și nu a făcut nimic. Astăzi, cu ultimele puteri, guvernul PSD a stabilit proiectele naţionale pe care România la va propune la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, printre care proiectul „RAIL 2 SEA” privind o rută feroviară de 3.663 km care porneşte din Portul Gdansk din Polonia şi se termină în Portul Constanţa. Tot astăzi, guvernul a votat și o hotărâre prin care se aprobă 16 obiective de investiții strategice care urmează să fie pregătite și atribuite în parteneriat public-privat, de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Printre cele mai importante proiecte de infrastructură construite în parteneriat public-privat se numără linia ferată de mare viteză Bucureşti – Craiova/(Sofia) – Timişoara/(Belgrad) – Cluj/(Budapesta).
"Realizarea liniei ferate de mare viteză, în lungime de aproximativ 1.275 km, va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală şi principalele oraşe de pe traseu şi va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timişoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timişoara – Belgrad şi Cluj – Budapesta”, conform unui comunicat al Guvernului.
Se estimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene şi rutiere către transportul feroviar, atragerea turiştilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar şi a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.
„În legătură cu Summitul Iniţiativei celor 3 Mări au fost adoptate trei Memorandumuri, mai multe proiecte pe care le va propune România. După cum ştiţi, Summit-ului Iniţiativei celor 3 Mări va avea loc la Bucureşti în perioada 17-18 septembrie 2018 şi au fost aprobate proiecte din domeniul digital, transporturi şi energie, care vor intra pe lista proiectelor prioritare ale României”, a declarat, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că România va propune două proiecte în domeniul transporturilor.
„În domeniul Transporturilor sunt două proiecte pe care le propune România. Proiectul FAIRway Danube care are ca obiectiv general implementarea Master Planului pentru Reabilitarea şi Întreţinerea Şenalului Dunării şi Afluenţilor săi Navigabili, elaborat în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, şi proiectul RAIL 2 SEA - "Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk (PL) – Constanţa (RO)" care are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială cât şi pentru transportul rapid al forţelor şi echipamentelor militare pe teritoriul României, lungimea totală va fi de 3.663 km, între Portul Gdansk din Polonia şi Portul Constanţa care va traversa patru state: Polonia, Republica Slovacă, Ungaria şi România", a spus el.