Două secţii de cale ferată erau închise luni după-amiaza din cauza condiţiilor meteorologice, în timp ce pe o secţie se circula cu restricţii de viteză, informează CFR SA.
Liniii de cale ferată închise
- Secția CF Întorsura Buzăului - Hărman (podul de la Budila prabusit), secția neinteroperabilă administrată de gestionarul privat RCCF Trans
- Secția CF Băbeni - Alunu (secție pe care circulă doar trenuri de marfă) - lucrări în curs de execuţie, cu personal CFR, pentru completarea terasamentului şi a prismei de piatră spartă. Estimăm redeschiderea în maximum 2 zile.
Linii de cale ferată cu restricți de viteză
- Secția CF Prejmer - Ozun, trenurile circulă cu RV de 30 km/h pe o portiune de 100 m. După retragerea apelor, personalul feroviar va verifica starea infrastructurii şi va interveni, funcţie de situaţia existentă, pentru redeschiderea circulaţiei. Personalul specializat monitorizează permanent porţinea respectivă.
Ministrul Transporturilor despre podul de cale ferată dărâmat în judeţul Braşov: Era sub monitorizare
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat luni, în judeţul Buzău, că podul de cale ferată ce s-a prăbuşit în râul Tărlung şi care asigura legătura între Braşov şi Întorsura Buzăului era 'sub monitorizare'.
Podul care s-a dărâmat, acesta era sub monitorizare, traversarea trenului s-a făcut cu pilotaj, iar după ce s-a făcut traversarea au fost instituite măsuri de restricţionare a traficului, a declarat Şova, aflat cu premierul Viorica Dăncilă şi alţi miniştri în judeţul Buzău pentru a evalua pagubele produse de inundaţii.
Referitor la riscul existent în condiţiile în care podul s-a prăbuşit la scurt timp după ce pe el a circulat un tren cu călători, ministrul Transporturilor a spus:
Sigur că a existat un risc, dar acest risc la momentul în care s-a făcut traversarea nu a fost evaluat ca fiind iminent.
Conform lui Lucian Şova, dacă se întâmpla un astfel de 'eveniment nedorit', strict juridic răspundea cine avea în administrare respectivul sector.
Strict juridic, răspundea cine avea în administrare acel sector, însă niciodată nu am privit lucrurile aşa, la nivelul companiei şi ministerului, tot ce ţine de responsabilităţi, dacă nu neapărat legale, unele chiar morale, le tratăm cu maximă atenţie. Acea traversare a fost făcută sub pilotaj, iar după acea traversare s-a şi luat măsura instituirii, pentru că la câteva ore urma un alt tren, a afirmat Şova.
El a adăugat că ministerul Transporturilor are un 'inventar cu privire la aceste structuri şi ele au fost monitorizate cu atenţie'.
Acel sector de cale ferată făcea parte dintr-o zonă neinteroperabilă, nu era în mod direct în responsabilitatea CFR Infrastructură, însă cu toate acestea cei de la CFR infrastructură au ţinut în permanenţă legătura cu operatorul privat care are în concesiune acel sector, va trebui să avem o evaluare, este vorba şi de condiţii contractuale privind exploatarea acelui segment de cale ferată, şi să găsim soluţia pentru a repune în circulaţie trenul sau măcar pentru a reface o legătură de transport între localităţile care sunt izolate astăzi, a declarat Lucian Şova.