Ionel Ghiţă, preşedinte şi acţionar al fabricii Softronic din Craiova, unde se produc locomotive şi unde s-a fabricat în acest an şi rama electrică Hyperion, spune că România poate avea o creştere economică anuală de 5% în următorii ani dacă s-ar încuraja investiţiile autohtone.
„Din 1990 până acum tot aud vorbindu-se despre cum atragem investitorii străini, ce facilităţi le dăm, dar nu aud nimic despre cum încurajăm investitorii locali să producă. Nimeni nu se gândeşte la cum să fie valorificate investiţiile locale, cum să fie cumpărate tot mai multe produse româneşti. Dacă îi dăm la o parte pe investitorii locali, aceştia vor intra într-un final în faliment", a spus Ionel Ghiţă pentru ZF. Softronic din Craiova este singura fabrică ce produce rame şi locomotive electrice în Europa de Est şi care îşi vinde în prezent locomotivele în Ungaria şi Turcia dată fiind lipsa de cerere de pe piaţa locală.
„Noi, producătorii locali, ar trebui să ne mutăm domiciliul din România ca să se uite cineva la noi", a spus el.
Softronic din Craiova este singura fabrică ce produce rame şi locomotive electrice în Europa de Est şi care îşi vinde în prezent locomotivele electrice în Ungaria şi Turcia dat fiind lipsa de cerere de pe piaţa locală.
În acest an compania a construit primul tren electric (Hyperion), finanţat de Garanti Bank cu 4,3 milioane de euro. Trenul poate atinge o viteză de 160 de kilometri pe oră. Dezvoltarea prototipului a durat doi ani şi jumătate. De la 1 august trenul a circulat pe ruta Craiova - Bucureşti - Constanţa, iar acum circulă pe Bucureşti Nord - Craiova-Braşov.
Softronic va încheia anul acesta cu afaceri de 90 de milioane de lei (19-20 de milioane de euro), nivel similar cu cel de anul trecut. În fabrica Softronic lucrează 250 de angajaţi. Înfiinţată în 1991 la Craiova, compania Softronic este deţinută de patru persoane fizice - Ionel Ghiţă (30%), Ion Gârniţă (26%), Augustin Popescu (26%) şi Oana - Adriana Miulescu (16%).
Compania are în plan fabricarea unui al doilea tren electric, însă momentan se află în discuţii cu mai multe bănci pentru finanţare. Pentru că nu a găsit cumpărător pe piaţa locală pentru primul tren, Softronic a început să opereze curse regulate pentru a recupera investiţia făcută.
„Pentru ca să avem o creştere economică de 5% anual este nevoie şi de investiţii în infrastructură; dacă nu avem autostrăzi, măcar să ne putem deplasa cu trenul pe calea ferată."
Calea ferată a fost în ultimii 25 de ani „Cenuşăreaşa" din transporturi, primind de la stat cei mai puţini bani.
Sursa: Ziarul Financiar