Conform unei Ordonanţe de Urgenţă apărută în Monitorul Oficial nr. 925 din 18.12.2014, se stabileşte salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice - adică prelungirea restricţiilor anterioare. Dar această OUG lasă loc unei interpretări care permite reacordarea de autorizaţii gratuite de călătorie pentru ceferişti şi permise pentru membrii lor de familie.
Update: Este oficial! Conform unei informări primite în teritoriu din partea administraţiei, în 2015 călătoriile în interes de serviciu şi personal pentru salariaţii feroviari (inclusiv cei ai CFR SA), se vor efectua conform prevederilor din OUG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi interes personal pe calea ferată, în baza următoarelor legitimaţii de călătorie:
- autorizaţii de călătorie - pentru salariaţii cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată;
- carnete de călătorie (permise) cu maxim 24 de file pentru membrii de familie ai salariaţilor;
- permise de călătorie şcolare pentru copiii salariaţilor
Reglementări de amănunt se vor stabili ulterior.
Articol iniţial:
Ordonanţa de Urgenţă nr. 83/2014 poate fi descărcată de pe Portalul nostru dând click pe linkul de mai jos:
Pe scurt, în articolul 39 din OUG 83/2014 (vezi pagina 19), se menţionează:
Art. 39.
Prevederile art. 18 şi art. 19 lit. b) şi c) ale art. II din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 283/2011, se aplică în mod corespunzător şi în anii 2015 şi 2016.
Dacă mergem la Legea nr. 283 din 2011, observăm conţinutul celor 2 articole specificate mai sus:
Art. 18. — În anul 2012, indemnizațiile prevăzute la art. 4 alin. (4) din Legea recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare, nu se acordă.
Art. 19. — În anul 2012 se acordă reduceri de tarife sau, după caz, gratuități, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, la facilitățile de transport prevăzute de următoarele acte normative:
a) art. 1, art. 2 alin. (1), (2) și (4), art. 3 alin. (1) și (2), art. 4 alin. (1), (2) și (3), art. 5, art. 8 alin. (1), (2) și (3), art. 9 alin. (1), art. 11 alin. (1) și art. 12 din Ordonanța Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu și în interes personal pe căile ferate române, republicată, cu modificările ulterioare;
b) art. 5 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;
c) art. 80 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Ei bine, se remarcă lipsa specificării literei a) din articolul 19 al legii 283/2011! Iar Ordonanţa nr. 112 din 1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi interes personal pe calea ferată specifică foarte clar:
Art. 1.
(1) Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la compartimentele de specialitate feroviară din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" - S.A., la filialele acesteia, la subunităţile din structura organizatorică a acesteia, precum şi la Societatea Naţională a Căilor Ferate Române beneficiază anual de autorizaţii de călătorie în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române, în mod gratuit.
(2) Membrii de familie ai salariaţilor prevăzuţi la alin. (1) beneficiază anual de 24 de file de permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit.Art. 2.
(1) Beneficiază anual de 24 de file de permise de călătorie pe căile ferate române în interes personal, în mod gratuit, salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată:
a) în aparatul central al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 1 alin. (1);
b) la Autoritatea Feroviară Română - AFER şi la alte autorităţi sau instituţii publice cu profil feroviar aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
c) în unităţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului;
d) în grupurile şcolare industriale de transporturi căi ferate şi în grupurile şcolare de material rulant pentru transporturi feroviare;
e) la Clubul Sportiv Rapid Bucureşti;
f) la Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.(2) Pentru călătoria în interes de serviciu salariaţii prevăzuţi la alin. (1) beneficiază de autorizaţii sau permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit, după caz. Funcţiile de conducere din unităţile menţionate la alin. (1) lit. a) şi b), care beneficiază de autorizaţii de călătorie, se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului şi nu mai beneficiază în anul respectiv de permise de călătorie.
(4) Membrii de familie ai salariaţilor prevăzuţi la alin. (1) beneficiază anual de 12 file de permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit.
Art. 3.
(1) Salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată de la Compania Naţională de Căi Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "C.F.R. Marfă" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., de la unităţile cu profil feroviar care rezultă prin reorganizarea acestor unităţi, de la filialele acestora, precum şi de la subunităţile din structura organizatorică a acestora beneficiază de autorizaţii sau permise de călătorie pe căile ferate române, în interes de serviciu sau în interes personal, în mod gratuit, în aceleaşi condiţii ca şi personalul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" - S.A., prevăzute la art. 1.
(2) 2 Membrii de familie ai salariaţilor prevăzuţi la alin. (1) beneficiază anual de 24 de file de permise de călătorie pe căile ferate române, în mod gratuit.
Acum rămâne de văzut dacă această OUG va fi respectată şi, începând cu 1 ianuarie 2015 vom reprimi autorizaţiile şi permisele pierdute, sau va apărea o altă ordonanţă care să aducă modificări şi completări la OUG 83/2014 şi să încadreze ceferiştii la prelungirea restricţiilor bigetare.
Atât legea 283/2011, cât şi OUG 112/1999 pot fi descărcate d epe Portalul nostru, când click pe linkurile de mai jos:
Dificultatea va veni în momentul în care se va calcula impozitul pentru aceste autorizaţii şi permise... Să nu trăiască nimeni cu senzaţia că va fi ceva gratis. Probabil va fi la alegere: vrei autorizaţie şi/sau permis, plăteşti XXXX lei impozit; nu vrei să plăteşti, nu beneficiezi de ele. Scurt.