Compania italiană Astaldi neagă că ar fi cerut intrarea în insolvență în România sau în Italia și precizează că a luat unele măsuri pentru a asigura operabilitatea societății și protejarea intereselor companiei, a acționarilor, clienților și creditorilor.
Astfel, Astaldi a prezentat o cerere, sub incidența legii italiene, prin care va ajunge la un acord cu creditorii, care vizează restructurarea financiară a societății, pentru a preveni starea de insolvență și a asigura continuarea activității economice a societății.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, Astaldi va continua să desfășoare activitățile de construcție din cadrul proiectelor în care este angajată în România și se angajează să respecte termenele și duratele prevăzute contractual.
Astaldi mai precizează că „operațiunea de consolidare a companiei, bazată pe creșterea de capital și vânzarea activelor în concesiune a suferit o întârziere serioasă din cauza amânării vânzării activelor aferente concesiunii celui de-al treilea pod peste Bosfor, urmare a evenimentelor politice și economico-financiare care au afectat Turcia în cursul anului 2018”.
Vânzarea activelor era o condiție solicitată de către sistemul bancar pentru a acorda sprijinul financiar aferent operațiunii de consolidare a patrimoniului, se mai arată în comunicat.
Compania spune că îți va continua activitatea în condițiile prevederilor și limitelor stabilite prin legislația italiană.
În România, constructorul Astaldi derulează, ca parte a unor consorții, o serie de proiecte de infrastructură feroviară printre care se numără construirea Magistalei 5 de metrou din București (secțiunea Eroilor – Râul Doamnei), reabilitarea tronsonului Km 614 –Bârzava (2a) și Bârzava– Ilteu (2b), situate pe Axa prioritară TEN-T 22 (Coridorul IV Pan-European) Nürenberg–Praga–Viena–Budapesta–Curtici–Simeria–Brașov–București–Constanta. Acest contract are o valoare de 3,45 miliarde lei.
Parte a unui alt consorțiu, Astaldi a semnat un contract de lucrări, în valoare de 2,63 miliarde lei, pentru modernizarea infrastructurii și suprastructurii feroviare pe secțiunea Gurasada-Simeria, o altă secțiune importantă a Coridorului IV Pan-European.
Astaldi trebuie să primească de la Metrorex despăgubiri de 452 de milioane de lei, în urma litigiilor.
Compania italiană a mai câştigat în România şi contractul pentru cea mai complexă lucrare de infrastructură rutieră din perioada post-decembristă, respectiv construirea Podului de la Brăila, investiţie de aproape de jumătate de miliard de euro.