Astfel, ne este dezvăluit că în urma unui control efectuat în primăvară la CFR SA, Corpul de control al guvernului a descoperit, printre altele:
- CFR avea nu mai puţin de 13 administratori, adică aproape dublul numărului de 7 administratori, permis de legea societăţilor comerciale.
- Membrii Consiliului de administraţie nu au asigurări de răspundere profesională, cerute prin aceeaşi lege.
- Nici unul dintre directorii generali de după 2008 nu a avut contract de mandat, fiind încălcate dispoziţiile OUG 79/2008.
- Nu în ultimul rînd, din noiembrie 2010, adică de un an, la CFR SA, firmă în atenţia specialiştilor în tunuri, nu mai există picior de cenzor, deşi statutul companiei de stat spune că aceasta trebuie să aibă 10 cenzori.
Raportul a avut nu mai puțin de 59 de pagini.
Principalele trei societăţi de cale ferată, anume CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, au datorii care depăşesc 2% din PIB.
Sumele pe care cele trei societăţi trebuie să le plătească clienţilor şi statului depăşesc deficitul bugetar de anul viitor, respectiv 1,9%. Aceste datorii sunt mai mult decât dublul cifrei de afaceri însumate a celor trei companii. Pierderile celor trei societăţi erau şi ele la finele anului trecut de 1,9 miliarde lei, pierderi acoperite din bani publici.
Operatorii privaţi: În 10 ani au crescut la 40% din piaţă
Directorii de cale ferată nu îşi doresc contracte de management, pe care oricum ştiu că nu le pot respecta.
Ministerul Transporturilor spune că nu face contracte de management unui număr de 7 şefi de companii cu atribuţii de directori generali (din totalul de 21 de directori generali) deoarece sunt numiţi temporar. Caracterul provizoriu al unei funcţii la Transporturi poate dura însă la nesfîrşit.
Citirea articolelor complete de pe România Liberă arată opiniei publice o imagine clară a ceea ce este acum calea ferată și explică, parțial, cum s-a ajuns în situația actuală. Dar, orcum ar fi, guvernanților (trecuți și actuali, indiferent de culoare politică) nici că le pasă, căci alierea cu liderii de sindicat a dat roadele pe care le-au urmărit: îmbogățire prin devalizarea averii statului... (n.n)