Proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, republicată
- Data publicării: 15.03.2018
- Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii: 26.03.2018
Grup ţintă
Toate persoanele fizice sau juridice interesate pot transmite propuneri/opinii/sugestii cu privire la proiectul de act normativ.
Documente supuse consultării
Documentele pot fi consultate şi în cadrul Punctului de Informare de la ministerul Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
Notă de fundamentare
În prezent, activitatea de circulație feroviară se confruntă cu perturbări ale traficului din cauza căderilor de arbori, aflați în zona de siguranță a infrastructurii feroviare publice, generate de furtuni, căderi de zăpadă, chiciură, vânturi puternice, prin ocuparea gabaritului de liberă trecere sau chiar căderi de arbori peste trenurile aflate în circulație
În cursul anul 2017 s-au produs peste 220 căderi de copaci peste calea ferată, care au afectat atât linia de contact pentru alimentarea cu energie electrică de tracţiune şi alte elemente ale infrastructurii feroviare (linii, echipamente electrice), cât şi a materialul rulant (locomotive şi vagoane) din compunerea trenurilor.
În ultimele 4 luni, ca urmare a căderii accidentale de arbori peste infrastructura feroviară, s-a produs întârzierea a 105 trenuri de călători cu un total de peste 9.500 minute, precum şi pagube materiale ale căror valoare se ridică la peste 200.000 lei. Numai în data de 10 decembrie 2017 a fost necesară intervenţia personalului şi utilajelor CFR pentru tăierea şi scoaterea din gabaritul căii ferate a 21 de arbori în zonele Ilva Mica – Vatra Dornei, Lainici – Livezeni şi Orşova – Caransebeş, care au produs blocarea circulaţiei feroviare pentru un total 11 ore şi întârzierea a 19 trenuri de călători cu un total de 2.733 minute (peste 45 ore), cu o medie de 2:15 ore/tren.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, restabilirea cu operativitate a circulaţiei normale a trenurilor este îngreunată de modul de lucru impus de autorităţile din domeniul silvic, prevederi care impun parcurgerea unor etape laborioase în ceea ce priveşte degajarea masei lemnoase din gabaritul de liberă trecere feroviar, atât la acţiunile preventive cât şi la intervenţiile accidentale.
În cazul intervenţiilor accidentale, modul actual de lucru pentru restabilirea circulaţiei feroviare conduce la întârzieri majore în circulaţia trenurilor, pe de o parte din cauza temporizării intervenţiilor accidentale, iar pe de altă parte din cauza limitării eficienţei acţiunilor preventive.
Având în vedere că toate acestea afectează siguranța circulației feroviare prin aceea că aceste căderi ale arborilor pe calea ferată afectează linia de contact pentru alimentarea cu energie electrică pentru tracțiune, celelalte elemente ale infrastructurii feroviare dar și materialul rulant ceea ce generează pagube materiale dar și întârzieri ale trenurilor, se impune asigurarea cadrului legal care să permită intervenția de urgență a administratorului de infrastructură feroviară în executarea imediată a lucrărilor de toaletare/tăiere a vegetaţiei lemnoase şi de înlăturare a potenţialelor pericole identificate în limita zonei de siguranţă a infrastructurii feroviare, în vederea restabilirii condiţiilor de circulaţie normală pe calea ferată.
Totodată, prezentul proiect de act normativ, stabilește ca masa lemnoasă rezultată ca urmare a aplicării prevederilor prezentului proiect, să fie pusă la dispoziţia structurii teritoriale de specialitate a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea valorificării conform prevederilor legale în vigoare.
Neadoptarea în regim de urgenţă a modificărilor legislative propuse generează, pe de o parte, riscul producerii unor accidente feroviare grave cauzate de căderea copacilor peste calea ferată, iar pe altă parte generează riscul escaladării situaţiilor de perturbare masivă a traficului prin temporizarea intervenţiilor pentru restabilirea circulaţiei ulterior căderilor de arbori.
Elaborarea şi transmiterea propunerilor/observaţiilor/opiniilor
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului
Coordonate de contact
Propunerile/opiniile/sugestiile celor interesaţi pot fi transmise prin cel puţin una din următoarele modalităţi:
- Prin poştă la adresa Ministerul Transporturilor – Direcţia Comunicare, Relaţia cu Sindicatele, Patronatele si Organizaţiile Neguvernamentale – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti
- Prin depunere la Registratura Ministerului Transporturilor - Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G
- Prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
- Prin poşta electronică la adresa consultare.publica@mt.ro