Comisia Europeană (CE) ar trebui să declanşeze fără întîrziere proceduri de infringement împotriva statelor membre care nu au deschis competiţiei reţelele de cale ferată, între care se află şi România, potrivit unei rezoluţii adoptate, pe 17 iunie 2010, de Parlamentul European (PE), informează Mediafax.
În această situaţie se găsesc 22 de state comunitare, inclusiv România, dar şi ţări importante ca Franţa, Germania, Italia sau Spania, se arată într-un comunicat al PE.
Directivele ar fi trebuit să ofere companiilor feroviare posibilitatea de a concura prin asigurarea accesului egal la infrastructură. Reglementările prevedeau ca operatorii infrastructurii feroviare să devină independenţi şi ar fi trebuit transpuse în legislaţia naţională a ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) pînă în 2003.
Citește mai mult pe mediafax.ro
Ce înseamnă și în ce constă procedura de infringement?
a) atenționarea statului în cauză. Dacă statul incriminat reintră in legalitate, procedura se închide. Dacă se persistă în greseală, procedura continuă;
În mod normal, după aplicarea amenzii, statul păgubit ar trebui să se adreseze instanței locale pentru recuperarea prejudiciului, pentru judecarea vinovaților direcți și morali, precum și a eventualelor acte de corupție care au condus la păgubirea statului.