Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a participat astăzi, 11.03.2013, la Bruxelles, la prima reuniune din acest an a Consiliului Uniunii Europene – Transport, Telecomunicaţii, Energie (TTE) - secţiunea Transporturi.
Pe agenda reuniunii Consiliului TTE sunt incluse subiecte vizând:
- transportul terestru - al patrulea Pachet Feroviar, propunere de directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană. Pachetul cuprinde nu mai puţin de şase propuneri legislative şi şapte documente auxiliare: trei studii de impact şi patru comunicări. Cele două obiective majore pe care le urmăreşte sunt creşterea competitivităţii transportului feroviar şi creşterea eficienţei investiţiilor în transportul feroviar (atât investiţiile în infrastructură, cât şi investiţiile în serviciile de transport).
- domeniul aviaţiei - propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind raportarea evenimentelor de aviaţie civilă, de amendare a Regulamentului UE nr. 996/2012 şi de abrogare a Directivei nr.2003/42/CE, a Regulamentului Comisiei nr. 1321/2001 şi a Regulamentului Comisie nr 1330/2007. Obiectivul principal al iniţiativei este de a contribui la reducerea numărului de accidente în care sunt implicate aeronave şi a numărului de decese în astfel de accidente prin îmbunătăţirea sistemelor existente atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, utilizând experienţa evenimentelor din aviaţia civilă pentru a corecta deficienţele de siguranţă şi pentru a preveni repetarea acestora.
- transportul intermodal - propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi. Principalul obiectiv al directivei este acela de a contribui la reducerea dependenţei de petrol în transporturi, prin crearea unei infrastructuri minime, la nivel european, pentru combustibili alternativi.
- schema de comercializarea a certficatelor de emisii cu efect de seră (ETS) în domeniul aviaţiei, dar şi intenţia CE de a revizui regulile referitoare la cabotajul rutier de marfă.
Pe agenda de lucru, ministrul Transporturilor are prevazute întâlniri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim KALLAS, dar şi cu secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii şi Amenajării Teritoriului din Slovenia, Igor SALAMUN. În cadrul întâlnirilor, vor fi atinse subiecte precum infrastructura reţelelor de transport şi candidatura României la poziţia de director executiv EASA.
Intervenţia ministrului Transporturilor, Relu FENECHIU, în cadrul dezbaterii privind Al Patrulea Pachet Feroviar:
„România salută propunerile legislative ale Comisiei Europene cuprinse în cel de-al patrulea pachet feroviar, şi obiectivul acestuia, de creare a unui Spaţiu Feroviar Unic European.
În ceea ce priveşte propunerea de directivă privind interoperabilitatea, susţinem obiectivele referitoare la accelerarea integrării reţelelor feroviare europene prin eliminarea barierelor tehnice şi administrative, menţinerea unui nivel ridicat de siguranţă şi creşterea competitivităţii transportului feroviar în raport cu celelalte moduri.
Cu toate acestea, şi noi considerăm că trebuie examinat cu atenţie mecanismul de colaborare între autorităţile naţionale de siguranţă şi European Railway Agency (ERA), astfel încât textul final să nu fie o povară administrativă şi financiară pentru operatorii feroviari şi să fie benefic dezvoltării transportului feroviar în statele membre.
Considerăm că, fără o evaluare în amănunt a implicaţiilor transferului de competenţe către ERA, există riscul creşterii costurilor suportate de operatorii care efectuează doar operaţiuni naţionale pe teritoriul unui stat membru. De asemenea, la o primă analiză, pentru a nu se introduce noi bariere în calea procesului de autorizare a punerii pe piaţă a vehiculelor feroviare, respectiv pentru a se reduce birocraţia, costurile suplimentare şi consumul de timp, considerăm că ar fi mai potrivit ca acest proces să se desfăşoare, în continuare, în cadrul naţional pentru operatorii economici care doresc să obţină autorizaţii de punere pe piaţă pentru pieţele naţionale.
Acestea fiind spuse, susţinem însă introducerea unui mecanism de monitorizare, de către ERA, a proceselor de autorizare a punerii pe piaţă a vehiculelor feroviare, realizate de autorităţile naţionale de siguranţă.În privinţa vehiculelor feroviare care circulă exclusiv pe reţelele regionale şi locale nu ar trebui să fie construite, modernizate sau reînnoite pe baza cerinţelor din Specificaţiile Tehnice de Interoperabilitate, deoarece aceasta ar conduce la costuri suplimentare ridicate şi nejustificate pentru operatorii economici. Autorizarea punerii pe piaţă a acestor vehicule feroviare ar trebui să se realizeze de către autoritatea naţională de siguranţă, pe baza cerinţelor din legislaţia naţională aplicabilă.
ERA ar putea fi informată periodic privind procesul de autorizare a punerii pe piaţă a vehiculelor feroviare neconforme cu STI, destinate exclusiv operării pe reţelele regionale şi locale".