Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Articol unic. -
Anexele nr. 2, 5 si 6 la Hotararea Guvernului nr. 877/2010 privind interoperabilitatea sistemului feroviar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 663 din 28 septembrie 2010, se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 si 3, care fac parte integranta din prezenta hotarare.
Prezenta hotarare transpune in totalitate prevederile Directivei 2011/18/UE a Comisiei din 1 martie 2011 de modificare a anexelor II, V si VI la Directiva 2008/57/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar in Comunitate, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L nr. 57 din 2 martie 2011.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul transporturilor si infrastructurii,
Anca Daniela Boagiu
Ministrul afacerilor europene,
Leonard Orban
Bucuresti, 9 noiembrie 2011.
Nr. 1.116.
Publicat în Monitorul Oficial nr. 821 din 21 noiembrie 2011 (M. Of. 821/21.11.2011).
ANEXA Nr. 1
(Anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 877/2010)
SUBSISTEME
1. Lista subsistemelor
In sensul prezentei hotarari, sistemul care constituie sistemul feroviar poate fi divizat in urmatoarele subsisteme:
a) din domeniul structural:
-infrastructura;
-energie;
-control-comanda si semnalizare terestra;
-control-comanda si semnalizare la bord;
-material rulant;
b) din domeniul functional:
-operare si gestionare a traficului;
-intretinere;
-aplicatii telematice pentru serviciile de transport calatori si marfa.
2. Descrierea subsistemelor
Pentru fiecare subsistem sau parte a unui subsistem, lista constituentilor si a aspectelor referitoare la interoperabilitate este propusa de Agentia Feroviara Europeana in momentul elaborarii proiectului de STI relevanta. Fara a aduce atingere determinarii aspectelor si constituentilor referitori la interoperabilitate sau ordinii in care acestea/acestia vor face obiectul STI, subsistemele includ:
2.1. Infrastructura
Linia ferata, macazurile, lucrarile de arta - poduri, tuneluri si altele asemenea, infrastructura asociata a statiilor - peroane, zone de acces, incluzand nevoile persoanelor cu mobilitate redusa si altele asemenea, echipamente de siguranta si de protectie
2.2. Energie
Sistemul de electrificare, inclusiv liniile aeriene si componentele terestre ale sistemului de masurare a consumului de energie electrica
2.3. Control-comanda si semnalizare terestra
Toate echipamentele terestre necesare pentru a asigura siguranta si pentru a comanda si controla miscarile trenurilor autorizate sa circule in retea
2.4. Control-comanda si semnalizare la bord
Toate echipamentele de bord necesare pentru a asigura siguranta si pentru a comanda si controla miscarile trenurilor autorizate sa circule in retea
2.5. Operare si gestionarea traficului
-Procedurile si echipamentele asociate care permit operarea coerenta a diferitelor subsisteme structurale, atat in cursul unei operari normale, cat si al unei operari in conditii degradate, incluzand, in special, compunerea si conducerea trenurilor, planificarea si gestionarea traficului
-Calificarile profesionale care pot fi necesare pentru efectuarea serviciilor transfrontaliere
2.6. Aplicatii telematice
Potrivit prevederilor anexei nr. 1 la hotarare, acest subsistem cuprinde doua elemente:
a) aplicatii pentru serviciile destinate calatorilor, incluzand sistemele care ofera calatorilor informatii inaintea si in cursul calatoriei, sistemele de rezervare si plata, gestionarea bagajelor si gestionarea legaturilor intre trenuri si cu alte tipuri de transport;
b) aplicatii pentru serviciile de transport de marfa, incluzand sistemele de informare - monitorizarea in timp real a marfurilor si a trenurilor, sistemele de selectare si de alocare, sistemele de rezervare, plata si facturare, gestionarea legaturilor cu alte tipuri de transport si eliberarea documentelor electronice de insotire.
2.7. Material rulant
Structura, sistem de comanda si control pentru toate echipamentele trenului, dispozitive de captare a curentului electric, unitati de tractiune si de transformare a energiei, echipamente de bord pentru masurarea consumului de energie electrica, mecanisme de franare, cuplare si rulare - boghiuri, osii si altele asemenea, si suspensii, usi, interfete om/masina - mecanic, personal de bord si calatori, incluzand nevoile persoanelor cu mobilitate redusa, dispozitive de siguranta pasive sau active si dispozitive necesare pentru asigurarea sanatatii calatorilor si a personalului de bord.
2.8. Intretinere
Procedurile, echipamentele asociate, centrele logistice pentru lucrari de intretinere si componente de rezerva care efectueaza intretinerea corectiva si preventiva obligatorie pentru asigurarea interoperabilitatii sistemului feroviar si garantarea performantelor cerute.
ANEXA Nr. 2
(Anexa nr. 5 la Hotararea Guvernului nr. 877/2010)
DECLARATIA DE VERIFICARE A SUBSISTEMELOR
1. Declaratia de verificare "CE" a subsistemelor
Declaratia de verificare "CE" si documentele insotitoare trebuie sa fie datate si semnate.
Declaratia respectiva trebuie sa se bazeze pe informatiile rezultate in urma procedurii de verificare "CE" pentru subsisteme, definita in sectiunea 2 din anexa nr. 4 la hotarare.
Declaratia trebuie sa fie redactata in aceeasi limba ca si dosarul tehnic si trebuie sa contina cel putin urmatoarele:
-trimiteri la hotarare;
-denumirea si adresa entitatii contractante sau denumirea si adresa producatorului ori ale reprezentantului sau autorizat cu sediul in Uniunea Europeana, prin indicarea denumirii comerciale si a adresei complete; in cazul reprezentantului autorizat, trebuie sa indice si denumirea comerciala a entitatii contractante sau a producatorului;
-o scurta descriere a subsistemului;
-denumirea si adresa organismului notificat care a efectuat verificarea "CE" prevazuta la art. 18 din hotarare;
-trimiteri la documentele continute in dosarul tehnic;
-toate dispozitiile relevante, provizorii sau finale, pe care trebuie sa le respecte subsistemele si, in special, orice restrictii ori conditii de functionare, daca este cazul;
-in cazul unei declaratii provizorii: perioada de valabilitate a declaratiei "CE";
-identitatea semnatarului.
In situatia in care in anexa nr. 4 la hotarare se face trimitere la DIV "CE", dispozitiile prezentei sectiuni se aplica declaratiei respective.
2. Declaratia de verificare a subsistemelor in cazul normelor nationale
In situatia in care in anexa nr. 4 la hotarare se face trimitere la declaratia de verificare a subsistemelor in cazul normelor nationale, dispozitiile sectiunii 1 se aplica mutatis mutandis declaratiei respective.
ANEXA Nr. 3
(Anexa nr. 6 la Hotararea Guvernului nr. 877/2010)
PROCEDURA DE VERIFICARE PENTRU SUBSISTEME
1. Principii generale
Procedura de verificare pentru un subsistem presupune controlul si certificarea faptului ca un subsistem:
-este proiectat, construit si instalat astfel; incat sa indeplineasca cerintele esentiale care i se aplica si
-poate fi autorizat pentru punere in functiune.
2. Procedura de verificare "CE"
2.1. Introducere
Verificarea "CE" este procedura prin care un organism notificat controleaza si certifica faptul ca subsistemul:
-respecta STI relevanta/relevante;
-respecta celelalte reglementari care decurg din Tratat.
2.2. Partile subsistemului si etapele
2.2.1. Declaratia intermediara de verificare (DIV)
In situatia in care se precizeaza in STI sau, dupa caz, la cererea solicitantului, subsistemul poate fi divizat in anumite parti ori poate fi verificat in anumite etape ale procedurii de verificare.
DIV este procedura prin care un organism notificat controleaza si certifica anumite parti ale subsistemului sau anumite etape ale procedurii de verificare.
Fiecare DIV conduce la emiterea unui certificat DIV "CE" de catre organismul notificat ales de solicitant, care intocmeste, la randul sau, daca este cazul, o DIV "CE". Certificatul DIV si DIV trebuie sa faca trimitere la STI fata de care a fost evaluata conformitatea.
2.2.2. Partile subsistemului
Solicitantul poate cere o DIV pentru fiecare parte. Fiecare parte este controlata in fiecare dintre etapele descrise la pct. 2.2.3.
2.2.3. Etapele procedurii de verificare
Subsistemul sau anumite parti ale subsistemului este/sunt controlat/controlate in fiecare dintre urmatoarele etape:
-proiectare generala;
-productie: constructie, incluzand, in special, lucrarile de inginerie civila, producerea, asamblarea constituentilor si reglajele generale;
-testarea finala.
Solicitantul poate cere o DIV pentru etapa de proiectare, inclusiv pentru testele de tip, si pentru etapa de productie.
2.3. Certificatul de verificare
2.3.1. Organismul notificat responsabil pentru verificarea "CE" evalueaza proiectarea, productia si testarea finala a subsistemului si intocmeste certificatul de verificare "CE" destinat solicitantului, care, la randul sau, intocmeste declaratia de verificare "CE". Certificatul de verificare "CE" trebuie sa faca trimitere la STI fata de care a fost evaluata conformitatea.
In situatia in care un subsistem nu a fost evaluat in ceea ce priveste conformitatea sa cu toate STI relevante, de exemplu, in cazul unei derogari, al aplicarii partiale a STI din motive de adaptare sau de reinnoire, al unei perioade de tranzitie pentru o STI sau intr-un caz specific, certificatul "CE" face trimitere in mod precis la STI sau la partile acestora cu care nu a fost examinata conformitatea de catre organismul notificat in cursul procedurii de verificare "CE".
2.3.2. In situatia in care au fost eliberate certificate DIV "CE", organismul notificat responsabil pentru verificarea "CE" a subsistemului tine seama de aceste certificate DIV "CE" si, inainte de eliberarea certificatului de verificare "CE":
-verifica daca certificatele DIV "CE" acopera, in mod corect, cerintele relevante ale STI;
-verifica toate aspectele care nu sunt acoperite de certificatul/certificatele DIV "CE"; si
-verifica testarea finala a subsistemului in ansamblul sau.
2.4. Dosarul tehnic
Dosarul tehnic care insoteste declaratia de verificare "CE" trebuie sa contina urmatoarele:
-caracteristicile tehnice legate de proiect, inclusiv planuri generale si detaliate conforme cu executia, scheme electrice si hidraulice, scheme ale circuitelor de control, descrierea sistemelor automate si de procesare a datelor, documentatie privind operarea si intretinerea si altele asemenea, relevante pentru subsistemul respectiv;
-lista constituentilor de interoperabilitate, care sunt incorporati in subsistem, conform reglementarilor in vigoare;
-copii ale declaratiilor "CE" de conformitate sau de adecvare pentru utilizare care trebuie furnizate impreuna cu constituentii de interoperabilitate mentionati mai sus, in conformitate cu art. 13 din hotarare, insotite, daca este cazul, de notele de calcul corespunzatoare si de copii ale rapoartelor privind testarile si examinarile efectuate de organismele notificate pe baza specificatiilor tehnice comune;
-in situatia in care este disponibil, certificatul/certificatele DIV "CE" si, in acest caz, daca e relevant, DIV "CE"/DIV-urile "CE" care insoteste/insotesc certificatul de verificare "CE", inclusiv rezultatul verificarii valabilitatii certificatelor de catre organismul notificat;
-certificatul de verificare "CE" insotit de notele de calcul corespunzatoare si semnat de organismul notificat responsabil pentru verificarea "CE", in care se declara ca subsistemul indeplineste cerintele STI relevante si se mentioneaza orice rezerve formulate in cursul desfasurarii activitatilor si care nu au fost retrase; certificatul de verificare "CE" trebuie sa fie insotit si de rapoartele de inspectie si de audit intocmite de acelasi organism in exercitarea atributiilor sale prevazute la pct. 2.5.3 si 2.5.4;
-certificatele "CE" eliberate in conformitate cu alte acte legislative care decurg din Tratat;
-in cazul in care se solicita integrarea in siguranta potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 352/2009 al Comisiei din 24 aprilie 2009 privind adoptarea unei metode de siguranta comune pentru evaluarea riscului prevazuta la articolul 6 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2004/49/CE a Parlamentului European si a Consiliului, solicitantul trebuie sa includa in dosarul tehnic raportul evaluatorului privind metodele de siguranta comune (MSC) pentru evaluarea riscului prevazute la art. 6 alin. (3) din Legea nr. 55/2006 privind siguranta feroviara, cu modificarile si completarile ulterioare.
2.5. Monitorizare
2.5.1. Scopul monitorizarii "CE" consta in asigurarea faptului ca obligatiile care rezulta din dosarul tehnic au fost indeplinite in cursul productiei subsistemului.
2.5.2. Organismul notificat responsabil pentru controlul productiei trebuie sa aiba acces permanent in santierele de constructii, in atelierele de productie, in depozite si, daca este cazul, in instalatiile de prefabricare sau de testare si, in general, in toate incintele in care considera ca ii este necesar accesul pentru indeplinirea atributiilor sale. Organismul notificat trebuie sa primeasca de la solicitant toate documentele necesare in acest scop si, in special, planurile de implementare si documentatia tehnica referitoare la subsistem.
2.5.3. Organismul notificat responsabil pentru controlul implementarii trebuie sa efectueze periodic audituri in vederea confirmarii respectarii STI relevante. Acest organism trebuie sa furnizeze persoanelor responsabile de implementare un raport de audit. Prezenta organismului respectiv poate fi necesara in anumite etape ale lucrarilor de constructie.
2.5.4. In plus, organismul notificat poate efectua vizite inopinate pe santiere sau la atelierele de productie. Cu ocazia unor astfel de vizite, organismul notificat poate efectua audituri complete sau partiale. Organismul respectiv trebuie sa furnizeze persoanelor responsabile de implementare un raport de inspectie si, daca este cazul, un raport de audit.
2.5.5. In vederea eliberarii declaratiei "CE" de adecvare pentru utilizare, mentionata in sectiunea 2 din anexa nr. 4 la hotarare, organismul notificat poate sa monitorizeze un subsistem pe care este montat un constituent de interoperabilitate pentru a evalua, daca acest lucru este solicitat de STI corespunzatoare, adecvarea acestuia pentru utilizare in domeniul feroviar caruia ii este destinat.
2.6. Prezentare
Dosarul complet prevazut la pct. 2.4 trebuie sa fie prezentat solicitantului pentru sustinerea certificatului/certificatelor DIV "CE", daca este disponibil, eliberat de organismul notificat responsabil in acest sens, sau pentru sustinerea certificatului de verificare eliberat de organismul notificat responsabil pentru verificarea "CE" a subsistemului. Dosarul trebuie atasat la declaratia de verificare "CE" pe care solicitantul o trimite autoritatii competente la care depune cererea pentru autorizare de punere in functiune.
O copie a dosarului trebuie pastrata de solicitant pe toata durata de functionare a subsistemului. O copie a dosarului trebuie trimisa oricarui stat membru care o solicita.
2.7. Publicare
Fiecare organism notificat trebuie sa publice periodic informatii relevante privind:
-cererile de verificare "CE" si DIV primite;
-cererile de evaluare a conformitatii si/sau a adecvarii pentru utilizare a constituentilor de interoperabilitate;
-certificatele DIV "CE" eliberate sau refuzate;
-certificatele "CE" de conformitate si/sau de adecvare pentru utilizare eliberate sau refuzate;
-certificatele de verificare "CE" eliberate sau refuzate.
2.8. Limba
Dosarele si corespondenta referitoare la procedurile de verificare "CE" trebuie redactate intr-o limba oficiala a Uniunii Europene si a statului membru in care este stabilit solicitantul sau intr-o limba oficiala a UE acceptata de solicitant.
3. Procedura de verificare in cazul normelor nationale
3.1. Introducere
Procedura de verificare in cazul normelor nationale este procedura prin care organismul desemnat potrivit art. 17 alin. (3) din hotarare - organismul desemnat - controleaza si certifica faptul ca subsistemul este conform cu normele nationale notificate in conformitate cu aceleasi prevederi.
3.2. Certificatul de verificare
Organismul desemnat responsabil pentru procedura de verificare in cazul normelor nationale intocmeste certificatul de verificare destinat solicitantului.
Certificatul contine o trimitere precisa la norma/normele nationala/nationale a carei/caror conformitate a fost examinata de organismul desemnat in procesul de verificare, inclusiv la normele referitoare la partile care fac obiectul unei derogari de la o STI, al unei adaptari sau al unei reinnoiri.
In cazul normelor nationale referitoare la subsistemele care compun un vehicul, organismul desemnat imparte certificatul in doua parti, o parte care cuprinde trimiterile la normele nationale strict referitoare la compatibilitatea tehnica dintre vehicul si reteaua in cauza si a doua parte rezervata tuturor celorlalte norme nationale.
3.3. Dosarul tehnic
Dosarul tehnic care insoteste certificatul de verificare in cazul normelor nationale trebuie sa fie inclus in dosarul tehnic mentionat la pct. 2.4 si sa contina datele tehnice relevante pentru evaluarea conformitatii subsistemului cu normele nationale.