Trei companii feroviare europene sînt interesate în cumpărarea totală sau parțială a căilor ferate din Grecia, în contextul în care statul supraîndatorat elen trebuie să își vîndă activele pentru a îndeplini condițiile impuse de creditori, relatează Reuters, citat de Hotnews.ro.
Rusia ia în considerare cumpărarea întregii rețele de transport feroviar și a operatorului grec Trainose, în timp ce Grup Feroviar Roman (GFR), cea mai mare companie feroviară privată din România, și-a exprimat de asemenea interesul cu privire la sectorul transportului feroviar de mărfuri, scrie Reuters.
Din partea operatorului român GFR, nimeni nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informații, precizează Reuters. Unul dintre oficialii greci a menționat însă că au existat mai multe întîlniri cu o delegație din partea GFR, cea mai recentă dintre aceasta fiind în februarie.
Trainose, din vînzarea căreia oficialii speră să obțină 200 de milioane de euro, și Organizația Feroviară a Greciei (OSE), cea care deține infrastructura feroviară fizică, au format o singură companie înainte de separarea realizată în anul 2008.
Din cele 10,7 miliarde de euro pe care Grecia le-a adăugat datoriei la sfîrșitul anului 2010, în jur de 700 de milioane au fost generate de Trainose. Conform site-ului companiei, Trainose are aproximativ 900 de angajați și operează toate rutele de transport feroviar de mărfuri si de persoane, acoperind 2500 de kilometri.
În anul 2011 aceasta a redus pierderile la 33 de milioane de euro și a reușit să revină pe profit în ultima lună a anului. În primele două luni din 2012, compania a obținut un profit de aproximativ 142.000 de euro, comparativ cu pierderea de 12,6 milioane de euro înregistrată cu un an mai devreme.
De la începutul crizei grecești, Trainose a fost restructurată cu 1,4 miliarde de euro din fonduri acordate de guvern, folosite pentru a închide rutele neprofitabile și pentru a reduce aproape la jumătate numărul angajaților.
Compania Grup Feroviar Român este deținută cu un pachet de 50,45% de Grampet SA, cu 26,1% de Vasile Didila, cu 14,1% de Rapid Com (detinuta de Vasile Didila) si cu 9% de compania Turnoprest (deținută de Vasile Didila).
Gruia Stoica deține la compania Grampet SA un pachet de acțiuni de 73,3%, alături de Adriana Didila (26,6%), sub 1% din acțiuni fiind controlate de Soare Lucian Luigi și Iagher Gheorghe.
Compania are 1.710 angajați, printre clienții acesteia numărîndu-se Compania Națională a Huilei, Holcim, ArcelorMittal Galați, Petrom, Shell Gaz Romania și Rafo, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
Sursa: hotnews.ro
Comentarii: