Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă este preconizată a avea loc în mai 2015, autorităţile având în plan restructurarea companiei şi, simultan, relansarea procesului de privatizare, conform raportului publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), citat de Agerpres.
Managementul CFR Marfă a elaborat o listă cu măsurile de restructurare, incluzând reducerea cheltuielilor de personal, pentru a readuce compania pe profit în 2014 şi a preveni acumularea de arierate. Autorităţile s-au angajat să sprijine managementul CFR Marfă în procesul de restructurare, şi bugetul companiei pentru 2014 include aceste măsuri. În cazul în care restructurarea nu va avea efectele dorite, autorităţile au fost de acord să exploreze şi alte variante pentru ca procesul de restructurare să avanseze.
Punerea în aplicare cu succes a planului va necesita un puternic de sprijin din partea Guvernului, ca acţionar unic al societăţii, consideră reprezentanţii FMI. Dacă o astfel de susţinere se dovedeşte a fi prea dificilă politic, autorităţile ar trebui plaseze voluntar CFR Marfă în proces de insolvenţă.
"Bugetul de venituri şi cheltuieli este aprobat la capitolul salarii fără 2.500 de angajaţi. Acesta este un angajament al României faţă de Fondul Monetar Internaţional. El va trebui respectat. Ceea ce spun liderii de sindicat este că între timp, faţă de momentul la care s-a discutat acest lucru, CFR Marfă ar fi încheiat contracte noi şi că nu ar mai fi necesară disponibilizarea celor 2.500 de oameni integral, ci mai puţini. Aceasta este poziţia sindicatelor. Nu am aceaşi poziţie pentru că este un angajament asumat faţă de Fondul Monetar Internaţional, dar discuţiile vor continua zilele următoare. Nu s-a ajuns încă la o concluzie", a declarat Dan Şova.
În ceea ce privește reluarea procesului de privatizare, noul ministru declara:
"Se reia privatizarea CFR Marfă, dar mi-e greu să vă spun când, ca termen, dacă se reia într-o lună sau în două. Ce pot să vă spun e că privatizarea nu va mai fi făcută la Ministerul Transporturilor, ci de către noul Departament de Privatizare care se înfiinţează în subordinea Ministerului Economiei şi care va avea atribuţii de instituţie publică implicată, deci fără a prelua atribuţiile de acţionar. Se creează astfel o unitate specializată de oameni care se pricep la privatizare. În Ministerul Transporturilor nu sunt oameni specializaţi în privatizare (...) Anul acesta va fi reluată privatizarea CFR Marfă (...) Cred că ar trebui mers cu strategia de privatizare a CFR Marfă şi în CSAT, ţinând cont de faptul că este o instituţie strategică".