Cu începere de duminică 30 martie 2014 în activitatea de transport feroviar încetează aplicarea orei Europei orientale şi se trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00.
Ora oficială de vară este valabilă până în ziua de 26 octombrie 2014 ora 4.00 (care va deveni ora 3.00).
Trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor in vigoare, circulaţia trenurilor urmând a se efectua conform orariilor prevăzute în livretele de mers.
În noaptea de 29/30 martie 2014 trenurile de călători şi marfă vor fi îndrumate din staţiile de formare conform orei Europene orientale până la ora 3.00 care devine ora 4.00.
În noaptea de 29/30 martie 2014, când ora 3.00 devine ora 4.00, toate trenurile de călători şi marfă care au ora de plecare din staţiile de îndrumare între orele 3.01 si 4.00 , vor pleca întârziate fată de ora din livretul de mers.
În cazul când orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele de plecare ale trenurilor dintre orele 4.01 si 5.00, trenurile se vor expedia în ordinea rangului.
Trenurile de călători care au plecarea între orele 3.01 – 4.00 şi care au pregătită garnitura din punct de vedere tehnic, mijlocul de remorcare, partidele T şi de drum pot fi îndrumate imediat după ora 4.00, ţinând cont de rangul şi circulaţia trenurilor la momentul respectiv, în vederea reducerii pe cât posibil a întârzierii.
Trenurile de călători şi marfă care au ora de plecare din staţiile de îndrumare după ora 4.00 vor pleca şi circula la orele din livretele de mers.
Trenurile de călători şi marfă aflate în circulaţie după ora 3.00, care devine ora 4.00, îşi vor continua mersul până la staţia finală conform dispoziţiilor scrise date de operatorii RC, prin care vor aviza circulaţia acestor trenuri.
Staţiile vor aviza la rândul lor prin dispoziţie scrisă posturile de barieră din linie curentă, deservite de agenţi, precum şi personalul de locomotivă şi tren, prin ordin de circulaţie.
Trenurile de rang 2 şi 3 vor fi avizate în ultima staţie cu oprire înainte de ora 3.00, fără a fi oprite în parcurs în staţii intermediare.
Având in vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora oficială de vară se face în aceeaşi zi de 30 martie 2014, între staţiile de frontieră CFR-UZ , CFR-CFM, trenurile vor circula după orariile şi condiţiile prevăzute in livretele de mers in vigoare.
Istoric:
Între 1979-1996 s-a trecut la ora de vară în ultima duminică a lui martie şi la ora de iarnă în ultima duminică a lui septembrie.
După 1997 se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lui martie (dupa 22 martie) şi la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică a lui octombrie.
În Romania, în intervalul de timp în care funcţionează ora de vară, diferenţa orară faţă de GMT este de 3 ore. În restul anului, diferenţa de fus orar faţă de GMT este de 2 ore.
Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume.