Instanţa supremă a anunţat vineri decizia în dosarul "Transformatorul" al ministrului Relu Fenechiu: 5 ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi pentru abuz în serviciu în formă calificată. Fratele său a primit tot 5 ani de închisoare cu executare. La ultimul termen, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut pedeapsa maximă pentru acesta şi ceilalţi inculpaţi, care este de 15 ani de închisoare cu executare. Este primul caz de ministru în funcţie condamnat la închisoare.
Susţinut până în ultima clipă de preşedenitele PNL Crin Antonescu şi primul ministru al României, Fenechiu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al transporturilor după aflarea deciziei instanţei. Victor Ponta a preluat interimatul Ministerului Transporturilor.
Decizia nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al instanţei supreme.
De la preluarea mandatului, cel mai important subiect de care a fost legat numele său este privatizarea CFR Marfă, proces aflat încă în derulare şi a cărui finalizare are implicaţii privind relaţia României cu FMI.
El a fost calul de bătaie al celor care au dorit distrugerea transportului feroviar în România, fiind pus în funcţia de ministru fără să aibă habar de ceea ce înseamnă transport feroviar.
Preşedintele Băsescu şi opoziţia s-au exprimat în mai multe rânduri în legătură cu faptul că Fenechiu este membru în Guvern în condiţiile în care există un proces penal în care este implicat. Cu toate acestea, atât premierul Victor Ponta cât şi preşedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, l-au susţinut pe vicepreşedintele PNL, cu precizarea că acesta va pleca de la Palatul Victoria dacă va fi condamnat.
În vara anului 2012, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.
Conform declaraţiei de avere (sursa: MEDIAFAX), vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba). Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.
În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%).
În acelaşi timp, Fenechiu a contractat în 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.
În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an, pe lângă indemnizaţia de deputat, vicepreşedintele PNL a mai obţinut din dividendele aferente anului 2011 – 1.531.841 de lei, iar în 2012 – 405.250 de lei, de la Fene Grup SA, societate care a înregistrat o serie de contracte cu societăţi de stat şi autorităţi publice. De asemenea, mai are de ridicat dividende de 195.869 de lei de la SC Tehnorom SRL.