Statul a încercat să găsească o soluţie pentru companiile pe care le deţine şi care nu o duc prea bine. Ca să le transforme peste noapte în companii rentabile, a investit mai bine de un milion de euro în căutarea unor manageri privaţi. Dar cum în România orice minune nu ţine mai mult de trei zile, proiectul pare un eşec pe linie. Cei mai mulţi dintre cei puşi să salveze companiile s-au retras, aşa că în funcţii au ajuns, în cele din urmă, tot oameni numiţi politic, scrie Digi 24 în ediţia sa online.
Peste un milion de euro a cheltuit până acum statul cu selectia managerilor privați, adică a profesioniștilor care ar fi trebuit să aducă pe profit companiile de stat. Numai că proiectul, care, culmea, era menit sa facă statul mai eficient, s-a dovedit până acum un eșec, unul din multele în care banii contribuabililor sunt rispiți. De procesul de selecție s-au ocupat firme de recrutare, însă mulți dintre cei aleși au renunțat între timp și în funcții au fost numiți manageri cu susținere politică.
Astfel, la scurt timp după ce au fost puşi în funcţie, directorii companiilor mari şi-au dat demisia. Este cazul TAROM, CFR SA şi CFR Marfă unde toţi cei trei manageri privaţi erau străini. Nu au rezistat în funcţie decât câteva luni.
Un eşec răsunător al programului „Manager privat la stat" este cel de la CFR SA. Numit în fruntea companiei feroviare la începutul anului, grecul Dimitris Sophocleous a renunţat la funcţie la numai trei luni, după ce Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus pentru redresarea companiei. La părăsirea funcţiei, acesta a acuzat presiuni din partea ministrului Transporturilor, după ce ar fi descoperit că fosta conducere a CFR SA ar fi prejudiciat compania.
Anterior, director general al companiei feroviare a fost Cristian Ghibu, un apropiat al ministrului Relu Fenechiu.
„Considerăm că în acest moment angajamentele luate de România în faţa instituţiilor financiare internaţionale sunt puse în pericol, alături de credibilitatea reprezentanţilor Guvernului în acest raport", a declarat Dimitris Sophocleous.
În locul lui a fost numit George Micu, fost director CFR Marfă. Trei zile mai târziu a urmat şi demisia conducerii de la CFR Marfă. Mustafa Aysun preluase în februarie conducerea companiei feroviare de transport marfă, pe care trebuia să o pregătească pentru privatizare. Motivele demisiei nu au fost clare, dar Ministerul Transporturilor a găsit rapid un înlocuitor: Liviu Radu, unul din membrii Consiliului de Administraţie.
Clientela politică, puierniță pentru manageri
Jumătate dintre managerii „privaţi" care formează consiliile de administraţie din opt companii de stat sunt sau au fost membri ai unui partid politic, au făcut afaceri cu politicieni sau au ocupat funcţii de conducere în aceste companii şi în trecut.
Citeşte articolul complet pe digi24.ro