Joi, 4 aprilie 2013, dl. Dimitris Sophocleous a făcut câteva declaraţii referitoare la intenţiile sale privind compania pe care o administrează, CNCF "CFR" SA. Iată câteva dintre acestea:
FMI, Banca Mondială şi BERD au fost informaţi cu privire la măsurile pe care le voi lua
"Am o relaţie bună cu instituţiile internaţionale, cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), FMI, Banca Mondială. Au fost informaţi cu privire la măsurile pe care vrem să le luăm la CFR SA. Ştiu ce implică planul de management pe care l-am făcut", a spus Dimitris Sophocleus, directorul general privat al CFR SA, în cadrul primei conferinţe de presă susţinută de la preluarea mandatului în care a prezentat câteva din măsurile pe care le va lua.
Ajutor american şi israelian pentru stoparea furturilor la calea ferata
Directorul general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, va discuta cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului pentru identificarea unor soluţii în vederea stopării furturilor din reţeaua feroviară, care anul trecut au generat pagube de peste 10 milioane de euro.
Există un proiect pentru asigurarea pazei care prevede cheltuieli anuale de 22,5 milioane lei, bani care ar urma să fie suportaţi din bugetul Ministerului de Interne. Pe de altă parte, el a adăugat că nu ştie cât va dura implementarea acestei proceduri, iar din această cauză trebuie să existe un plan B.
"Eu văd că există o problemă. Nu sunt specialist, oamenii noştri nu sunt specialişti", a spus el.
Astfel, Sophocleous a contactat ambasadele SUA şi Israelului, urmând să aibă în perioada următoare întâlniri cu reprezentanţii acestora.
"Dacă americanii şi israelienii nu ştiu despre security şi safety, cine ştie?", a adăugat el.
În prezent 70% din furturi sunt pe ruta Bucureşti - Constanţa.
Fac un "refresh" la echipa de management
Vor fi angajaţi cinci directori generali adjuncţi (chief officer) şi şapte directori, procedurile de selecţie fiind deschise inclusiv pentru cei care ocupă în prezent posturi în cadrul companiei. Selecţia se va încheia în cel mult 45 de zile. S-a apelat la firme de recrutare.
CFR are de încasat 1,7 miliarde lei; datoriile totale ale companiei - 1,6 miliarde lei
Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA are de încasat 1,7 miliarde de lei şi datorii totale de 1,6 miliarde lei, a mai declarat directorul general al companiei, Dimitris Sophocleous.
Acesta a precizat că arieratele către bugetul de stat sunt de aproape 610 milioane de lei, iar către furnizorii de energie de 410 milioane de lei.
Energia electrică nu este folosită de noi. Noi cumpărăm energia, o furnizăm în reţeaua electrică la operatori şi facturăm energia la CFR Marfă, CFR Călători şi operatori privaţi. De la CFR Marfă şi de la CFR Călători, plăţi care vin pentru facturile noastre, pentru TUI sau facturile de energie sunt aproape la nivelul de 40% decât trebuia să fie şi, de aceea, există şi arieratele noastre către stat şi către furnizorii de energie, a spus Dimitris Sophocleous.
De asemenea, acesta a declarat că societatea acumulează în fiecare lună aproape 40 - 45 milioane lei datorii către stat. Din iunie 2012 şi până la sfârşit de an s-a acumulat aproximativ 500 milioane lei.
Ţinta în 2013: o creştere a veniturilor companiei cu 10% şi o diminuare a cheltuielilor cu 10-15%
"Veniturile trebuie să crească în fiecare domeniu în care putem, de exemplu veniturile din chirii, materiale care nu mai sunt folosite şi în acelaşi timp trebuie identificate extravenituri prin discuţie şi negociere cu CFR Marfă şi CFR Călători. Acestea au managemnt privat şi o să stabilim întâlniri cu ei. Cel puţin 10% va fi creşterea, acesta însemnând 100 milioane de lei", a spus Dimitris Sophocleous.
Pe partea de cheltuieli, acesta speră că o să obţină un nivel de 10-15% mai puţin la fiecare linie de cheltuieli.
"În condiţiile în care, anul trecut, cheltuielile erau la un nivel de 1,5-1,6 miliarde lei, vorbim de aproape 160 milioane lei mai puţin", a precizat directorul general al CFR.
Acesta a spus că a început să lucreze la măsuri care trebuie luate pe termen lung, dar şi scurt, pentru a echilibra compania din punct de vedere operaţional, al exploatării.
"Din punct de vedere al veniturilor am demarat, împreună cu directorii, discuţii cu operatori privaţi de infrastructură, operatori privaţi care în general plătesc mult mai uşor chiria pe care trebuie să o plătească. Aceeaşi discuţie o s-o demarăm şi cu CFR Marfă şi cu CFR Călători. Din punct de vedere al veniturilor, veniturile din spaţiile comerciale reprezintă o sursă importantă, care este constantă, lunară şi plătibilă pentru CFR Infrastructură. Există o echipă în toată ţara ce renegociază contractele pentru spaţiile comerciale care există în fiecare gară. Avem un succes de 20% la majorare de chirii", a spus Sophocleous.
Schimbări în Gara de Nord: Printre acestea, chioşcuri "de epocă" şi reabilitarea scaunelor
Dimitrio Sophocleous a mai declarat că doreşte "un refresh" la Gara de Nord, care include lucrări de întreţinere şi reabilitare, dar şi schimbarea şi uniformizarea chioşcurilor de pe peronul Gării de Nord, care să arate "precum cele de epocă".
"Sunt nişte chioşcuri, fiecare arată aşa cum arată astăzi. Intenţia noastră este să facem o uniformizare a chioşcurilor respective, să arate precum cele de epocă", a spus Sophocleous.
Sophoclepus a afirmat că merge în Gara de Nord aproape săptămânal, la 7:30 dimineaţa, şi observă lucrurile care sunt în neregulă.
"Sperăm că în 2-3 luni nişte puncte negre din Gara de Nord vor fi schimbate. Cred că am tot sprijinul de la şeful de gară şi de la directorul de regională", a adăugat şeful CFR.
Schimbările vizează reabilitarea băncilor şi scaunelor, schimbarea coşurilor, dar şi zugrăveli, atunci când vremea o va permite. Pentru activitatea din urmă, Sophocleous a afirmat că materialele vor fi achiziţionate de CFR, iar lucrările ar putea fi realizate de angajaţii companiei, după acordul sindicatelor.
Pe de altă parte, repararea acoperişului de pe peron ar implica o investiţie majoră, pentru care compania nu a bugetat fonduri deocamdată şi care face obiectul unui proiect separat.
Avem bani doar pentru a repara 13 kilometri de cale ferată, din cei 5.900 de kilometri
Anul trecut au fost reparaţi doar 12,8 kilometri de linie ferată din cei 5.000 de kilometri care au nevoie de reparaţii, după ce în 2011 fuseseră reparaţi doar 11 kilometri din cei 4.500 de kilometri care solicitau astfel de lucrări.
"Acest lucru arată starea în care se află infrastructura feroviară. Oamenii care lucrează la infrastructură fac eforturi pentru siguranţa circulaţiei, care se asigură în prezent prin reducerea vitezei de circulaţie. Sunt linii construite pentru ca trenurile să circule cu o viteză de 100 de km pe oră, dar pe care se circulă cu 40-60 de km pe oră din cauza lipsei banilor pentru investiţii", a spus el.
Restructurare prin disponibilizări
Referindu-se la personalul companiei, Sophocleous a afirmat că salariile nu au crescut în ultimii şapte luni, că există posturi cu exces de personal şi zone unde nu există suficient. În plus, compania trebuie să achite drepturi salariale restante din 2008, de 40 milioane lei, câştigate în instanţă. Pentru acestea vor fi utilizate sume încasate din valorificarea unor componente nefolosite, prin licitaţii de fier vechi programate la Bursa Română de Mărfuri.
El a arătat că există un exces de personal la nivel TESA şi că reorganizarea companiei va presupune şi disponibilizări, dar nu a avansat cifre în acest sens.
Ministerul Transporturilor trebuie să se pronunţe până luni asupra planului de administrare propus
Ministerul Transporturilor aşteaptă până luni ajustări la planul de administrare propus de CA al CFR SA, a declarat, joi, directorul general al companiei.
"Planul de administrare este în minister spre examinare şi spre aprobare. (...) Membrii AGA au hotărât că trebuie să facem nişte ajustări la planul de administrare. (...) Până astăzi nu ştiu exact ce fel de schimbare sau de ajustare vor. O să comunic cu ei să înţeleg exact ce era în planul de administrare care nu este suficient pentru ei. Sper că după ajustarea respectivă planul nostru va fi aprobat", a spus Sophocleous, care ocupă şi poziţia de membru în Consiliul de Admnistraţie.
Consiliul de Administraţie are termen până luni să comunice ajustările, iar în cazul în care planul va fi respins, atât administratorii, cât şi directorul general vor renunţa la funcţie.
Salariul directorului general al CFR SA este de...
Salariul lunar al directorului general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, Dimitris Sophocleous, este de 9.800 de euro lunar şi este plătit o dată pe lună.
"Contractul meu prevede un salariu de 9.800 de euro lunar", a mai spus Dimitris Sophocleous.
Acesta a mai precizat că, în contract, este prevăzută o clauză prin care salariul este plătit o singură dată, la final de lună, şi nu de două ori, ca în cazul restului salariaţilor.
Sursa: agerpres.ro, mediafax.ro, romanialibera.ro, zf.ro