Ministrul Transporturilor, Dan Șova, s-a întâlnit acum 2 zile, pe 3 aprilie 2014, cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Băncii Mondiale (BM). Oficialii au solicitat părții române informații la zi privind stadiul procesului de privatizare a SNTFM CFR Marfă SA și situația arieratelor.
Compania CFR Marfă, care este cel mai mare transportator feroviar de marfă din România, este pe agenda instituţiilor care continuă procesul de privatizare cu un investitor strategic. În acest sens, Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă.
Ministrul Dan Șova a prezentat oficialilor faptul că în data de 28 martie 2014, conform angajamentului către FMI, Consiliul de Administrație al CFR Marfă a demarat procedurile de disponibilizare a unui număr de 2.500 de salariați.
De asemenea, ca măsuri pentru reducerea arieratelor, până la sfârșitul lunii martie au fost compensate creanțele CET-urilor în suma de 87,4 milioane lei, a fost casat și valorificat materialul rulant și ieșit din exploatare, au fost încheiate contracte noi și au încetat prestațiile către clienții care au arierate la CFR Marfă.
Ministrul Dan Șova a supus atenției reprezentanților organismelor financiare internaționale faptul că, la ora actuală, CFR Marfă nu inregistrează arierate la bugetul general consolidat și nici la furnizorii de energie.
Ministrul transporturilor a adus în atenția participanților situația restructurării SNTFC CFR Călători SA.
„În data de 18 martie 2014, CFR Călători a plătit furnizorii de energie electrică ai CNCF CFR SA, diminuându-se astfel datoria către companie. De asemenea, arieratele către CNCF CFR SA vor fi diminuate până la data de 15 aprilie, CFR Călători urmând să le plătească din cea de-a doua tranșă a împrumutului acordat prin Ordonanța 8/2013,", a declarat Dan Șova.