Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Alexandru NAZARE, a avut astăzi, 19 martie a.c., o întâlnire cu domnul Johannes HAHN, comisarul european pentru politică regională. În cadrul întâlnirii, comisarul Johannes Hahn a anunțat că deciziile privind aprobarea finanțării europene nerambursabile pentru reabilitarea trosnonului de cale ferată Frontieră-Curtici-Km 614 și pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Simeria-Coșlariu au fost semnate.
Valoarea totală a celor două proiecte aprobate de Comisia Europeană este de 940 milioane euro, din care aproximativ 771 milioane Euro contribuţie comunitară prin Fondul de Coeziune. Ministrul Alexandru Nazare i-a mulțumit comisarului Hahn pentru celeritatea cu care au fost tratate aceste cereri de finanțare de către Comisia Europeană, adăugând că decizia de astăzi este o nouă confirmare a eforturilor intense făcute la MTI în ultimul an și jumătate pentru accelerarea absorbției fondurilor europene alocate prin Programul Operațional Sectorial - Transporturi (POS-T).
"Decizia Comisiei Europene de a aproba finanțarea pentru proiecte de modernizare a căii ferate de pe Coridorul 4 în valoare de 940 milioane de euro va avea un impact major pentru relansarea economiei românești în general, și pentru revitalizarea sectorului feroviar în particular. E suficient să spunem că prin reabilitarea acestor tronsoane viteza de deplasare pe calea ferată se va dubla pentru a măsura impactul extraordinar al acestor investiții. Suntem în linie dreaptă pentru îndeplinirea obiectivului ambițios din acest an în ceea ce privește absorbția fondurilor europene pentru infrastructură, iar astfel de decizii confirmă direcția bună în care s-a înscris Ministerul Transporturilor în acest domeniu. Până la sfârșitul primului semestru al acestui an mizăm că vom primi aprobarea și pentru finanțarea europeană de peste 900 milioane euro pentru tronsonul Coșlariu-Sighișoara, ceea ce va însemna că în acest an România va avea în execuție proiecte pentru modernizarea căii ferate de aproape 2 miliarde de euro din fonduri europene", a declarat ministrul Alexandru Nazare.
Reabilitarea acestor tronsoane va conduce la reducerea timpului de călătorie cu trenul astfel: de la 50 min la 40 min pentru trenurile locale de călători, respectiv cu 20%, de la 38 min la 20 min pentru trenurile de lung parcurs de călători, respectiv cu 31,6%, de la 41 min la 26 min pentru trenurile de marfă, respectiv cu 36,6%.