La 28 septembrie 2014, opt persoane au fost rănite în localitatea argeşeană Ţiţeşti, după ce autoturismul în care se aflau a fost lovit de tren la o trecere la nivel cu calea ferată. În accident au fost răniţi şase copii şi doi adulţi.
"Autoturismul, condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani, circula pe un drum comunal din direcţia Ţiţeşti către DN 73. Conducătorul auto nu a acordat prioritate la trecerea la nivel cu calea ferată, autoturismul fiind lovit de un tren de persoane care circula din direcția Pitești către Câmpulung Muscel", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, inspectorul Mădălin Zamfir. Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, nu a fost necesară intervenţia echipajelor de descarcerare.
Un accident similar s-a produs tot la Bacău, la 14 septembrie 2014, când doi bărbaţi au fost spulberaţi de tren. Aceştia se aflau în stare de ebrietate. Unul dintre ei a murit pe loc, iar celălalt a fost transportat în stare foarte gravă la spital.
Cele mai grave accidente feroviare produse în ultimii ani în ţara noastră au avut loc la:
- 14 august 2009, soldat cu 14 persoane decedate şi două grav rănite, după ce un microbuz a fost lovit de un tren automotor aparţinând Regiotrans acre circula pe ruta Braşov — Iaşi, în apropierea comunei Scânteia, din judeţul Iaşi. Vinovat de accident a fost şoferul microbuzului, care a decedat la spital. Patronii firmei Val Cris Trans, proprietara microbuzului, au fost cercetaţi penal. Foto aici - CLICK!
- 8 septembrie 2013, când un număr de 11 persoane au murit printre care şi doi copii, după ce o dubiţă a fost lovită de un tren în zona fabricii de medicamente Antibiotice din Iaşi, şoferul neasigurându-se în momentul trecerii peste linia de cale ferată, spre localitatea Uricani.
- 8 septembrie 2012, când opt persoane au murit şi alte două au fost grav rănite la o trecere de cale ferată semnalizată între localităţile Sfântu Gheorghe şi Ozun, după ce trenul 4012 care circula pe ruta Târgu Mureş-Braşov a lovit un tractor cu remorcă în care se aflau între 15 şi 20 de persoane, care fuseseră la muncă pe câmp.
- 18 iunie 2011, soldat cu patru persoane decedate. Acestea se aflau într-un autoturism care a fost lovit în plin de trenul rapid Bucureşti — Suceava, în zona Pasajului Muncel, din judeţul Iaşi, întrucât şoferul maşinii nu s-a asigurat la trecerea la nivel cu calea ferată.
- 30 decembrie 2010, când patru persoane au murit după ce un tren care circula pe ruta Dorohoi-Iaşi a izbit o maşină la trecere la nivel cu calea ferată, în dreptul comunei Albeşti din judeţul Botoşani.
- 31 mai 2009, când şapte persoane au fost rănite după ce un autocamion a intrat în coliziune cu o garnitură de tren de persoane, la o trecere de nivel de pe ruta Băile Călacea-Satchinez, provocând deraierea a două vagoane. Vinovat de producerea accidentului a fost şoferul vâlcean care, neasigurându-se la trecerea de nivel peste calea ferată.
Alte imagini de la accidente petrecute la trecerile la nivel cu calea ferată aici - CLICK!
Chiar dacă nu au avut loc la treceri la nivel cu calea ferată, trebuie să menţionăm şi:
- 16 octombrie 2013, soldat cu 15 răniţi. Accidentul s-a produs între localităţile Monor şi Vătava din judeţul Bistriţa-Năsăud şi au fost implicate un tren de marfă şi o drezină;
- 9 decembrie 2010, când o drezină a lovit un tren de marfă între Bacău şi Valea Seacă, coliziune soldată cu 7 răniţi.
Din păcate, aceste accidente la trecerile la nivel cu calea ferată au loc strict din cauza neatenţiei conducătorilor auto, prin nerespectarea de către aceştia din urmă a regulilor de trecere prin aceste puncte ale drumului public, reguli prevăzute în Codul Rutier.
Sunt câteva reguli de bază care trebuie respectate de către şoferi, în funcţie de tipul de trecere la nivel care urmează a fi traversată. În primul rând, la apropierea de orice trecere la nivel cu calea ferată, se închide muzica, se încetează discuţiile cu cei din interiorul vehiculului şi se coboară geamul, pentru a auzi cât mai clar eventualele semnale emise de instalaţiile de semnalizare ori de un tren care se apropie. După care respectăm următoarele:
Obligații la trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere sau semibariere (prevăzută numai cu indicatoare rutiere - Crucea Sfântului Andrei):
- se reduce viteza și se va opri în locul de maximă vizibilitate fără a se depăși indicatorul sau marcajul de oprire, se asigură de pe loc și se continuă drumul dacă nu sunt alte pericole.
Obligații la trecerea la nivel cu calea ferată cu bariere sau semibariere:
- se reduce viteza, se asigură din mers și se continuă drumul numai dacă barierele sunt ridicate iar luminile roșii stinse.
Obligații la trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere sau semibariere și instalație automată de semnalizare luminoasă:
- se reduce viteza, se asigură din mers și se continuă drumul numai dacă semnalul lămpii de culoare albă intermitentă permite trecerea.
Obligații la trecerea la nivel cu calea ferată industrială:
- la calea ferată industrială conducătorii auto vor respecta semnalele agentului de cale ferată şi se va circula cu atenţie sporită.
În Rusia, fiind foarte multe accidente la trecerile la nivel, autorităţile au montat în asfalt dispozitive precum cele din fotografia care însoţeşte acest articol. Dar nici aceste "instrumente" care sunt menite să-i oprească pe şoferii imprudenţi nu reuşesc să-şi facă în totalitate treaba; cel care vrea să treacă când semnalizarea interzice trecerea, va găsi, în cele din urmă, şi o gaură de şarpe şi va ajunge în calea trenului...: