Accidentul trenului spaniol oferă lecţii de siguranţă celorlalte sisteme ale căii ferate de mare viteză.
Mecanicul trenului de mare viteză care a deraiat pe 25 iulie în Santiago de Compostela, Spania, omorând 79 de persoane şi rănind cel puţin 130, a fost făcut responsabil pentru accident. A fost acţionat în justiţie, acuza principală fiind aceea că a condus trenul cu 190 km/h pe o porţiune în curbă unde limita de viteză este de 80 km/h.
Trenurile moderne HSR (High Speed Railway) sunt echipate cu sisteme de frânare automate concepute să elimine riscuri de acest fel; ele se pot suprapune peste mecanicul trenului, în cazul în care acesta nu reuşeşte să reducă viteza la timp.
Din păcate, calea ferată de mare viteză din Galiţia, regiunea unde a avut loc accidentul, este dotată cu sisteme de semnalizare şi frânare de generaţie veche, care doar avertizează mecanicul trenului asupra restricţiilor de viteză care urmează şi că a depăşit viteza, acţiunea ultimă revenind acestuia.
Pe lângă durerea celor care au rămas în urma morţilor în accident, Spania se va confrunta şi cu o lipsă de încredere în trenurile sale AVE, fiindu-i afectat exportul acestora.