fbpx

Acest website foloseşte cookies pentru a oferi o experienţă plăcută de navigare. Click pe AM ÎNŢELES în cazul în care sunteţi de acord cu asta.

Sign in with Gmail Subscribe to RSS

Glosar

Termeni şi expresii specifice căii ferate.

??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_TEXT??
??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_BEGIN?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_CONTAINS?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_EXACT??
??COM_SEOGLOSSARY_GLOSSARIES_TTERM?? ??COM_SEOGLOSSARY_FORM_LBL_GLOSSARY_TDEFINITION??
Talonare

Manevrarea de către roţile unui vehicul de cale ferată a acelor unui macaz, prin atacare falsă pe la călcîi.

TC - Telecomunicatii

Denumire generică dată mijloacelor – TTR telegraf, telefon, radio.

TEN-T

Rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T) este un proiect al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval. Rețeaua urmează să conecteze pe teritoriul Uniunii Europene infrastructura de transport, telecomunicații și energie a statelor membre. Crearea acestor rețele are ca obiectiv, alături de interconectarea rețelelor naționale, și stabilirea de legături între punctele periferice ale Uniunii Europene și zona sa centrală.

Construcția rețelei trans-Europene de transport reprezintă un factor major pentru stimularea competitivității economice și dezvoltării durabile a Uniunii Europene care contribuie la implementarea și dezvoltarea Pieței Interne, precum și la creșterea coeziunii economice și sociale.

Mai multe aici.

Tip de sina

Codificare generică a şinelor de cale ferată egală cu masa unui cupon de şină cu lungimea de un metru, exprimată în kilograme.

Trecere la nivel cu calea ferata

Trecerile la nivel cu calea ferată sînt punctele de intersecție ale liniilor de cale ferată cu drumuri deschise circulației publice pe care se circulă cu mijloace cu tracțiune mecanică sau animală.

Tren

Grup de vehicule feroviare legate regulamentar între ele și de locomotiva de remorcare, semnalizat cu semnale de cap și fine de tren.

TUI

Taxa de utilizare a infrastructurii (TUI) reprezintă suma plătită de către operatorul de transport feroviar (OTF) pentru punerea la dispoziţie a infrastructurii feroviare, prin asigurarea setului minim de prestaţii pentru circulaţia trenurilor şi serviciile furnizate în conformitate cu prevederile art. 5, din Ordonanţa Guvernului nr. 89/2003 privind alocarea capacităţilor de infrastructură feroviară şi tarifarea utilizării infrastructurii feroviare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 8/2004, cu modificările ulterioare.

Metodologia de calul TUI: http://testcfr.infofer.ro/images/cfrsa/Anexa%2020%20Metodologie%20TUI%20pentru%202010.pdf

exemple de valori TUI pentru trenurile de călători şi marfă: http://testcfr.infofer.ro/images/cfrsa/Anexa%2022%20Lista%20denumire%20tarife%20pentru%20activitatile%20conexe.pdf

**PLG_DEBUG_TITLE**

**PLG_DEBUG_SESSION**

**PLG_DEBUG_PROFILE_INFORMATION**

**PLG_DEBUG_MEMORY_USAGE**

**PLG_DEBUG_QUERIES**

**PLG_DEBUG_LANGUAGE_FILES_IN_ERROR**

**PLG_DEBUG_LANGUAGE_FILES_LOADED**

**PLG_DEBUG_UNTRANSLATED_STRINGS**