fbpx

Acest website foloseşte cookies pentru a oferi o experienţă plăcută de navigare. Click pe AM ÎNŢELES în cazul în care sunteţi de acord cu asta.

Sign in with Gmail Subscribe to RSS

Glosar

Termeni şi expresii specifice căii ferate.

??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_TEXT??
??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_BEGIN?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_CONTAINS?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_EXACT??
??COM_SEOGLOSSARY_GLOSSARIES_TTERM?? ??COM_SEOGLOSSARY_FORM_LBL_GLOSSARY_TDEFINITION??
Pagube importante

Pagubele care pot fi evaluate de îndată de organismul de investigare la un total de cel puțin 2 milioane euro.

Palier

Drum cu declivitate zero; calea de comunicație este orizontală.

Panta

Porţiunea de linie de cale ferată înclinată faţă de orizontală pe care vehiculele feroviare o parcurg, în sensul coborîrii acesteia.

Parcurs de expediere

Porţiunea de linie cuprinsă între primul vehicul din capul trenului ce se expediază şi semnalul de intrare al staţiei din sensul opus pe direcţia de mers.

Parcurs de iesire

Porţiunea de linie care cuprinde aparatele de cale şi liniile de legătură dintre acestea, de la marca de siguranţă a liniei de ieşire şi pînă la ultimul macaz inclusiv peste care trece trenul la ieşirea din staţie.

Parcurs de intrare

Porţiunea de linie care cuprinde aparatele de cale şi liniile de legătură dintre acestea, de la primul macaz de intrare pînă la marca de siguranţă a liniei de primire amplasată în capătul pe unde intră trenul.

Parcurs de manevra

Porţiunea de linii şi macazuri pentru care au fost asigurate condiţiile de siguranţa circulaţiei, necesară efectuării unei operaţiuni de manevră.

Parcurs de primire

Porţiunea de linie cuprinsă între semnalul de intrare şi semnalul de ieşire sau porţiunea de linie cuprinsă între semnalul de intrare şi marca de siguranţă de la ieşire a liniei pe care va fi primit trenul, cînd această linie nu are semnal individual de ieşire.

Parcursuri compatibile

Parcursuri care se pot executa simultan, fără a periclita siguranţa circulaţiei 8.PARTIDĂ DE MANEVRĂ – Formaţie compusă din conducătorul de manevră şi cel puţin încă un agent autorizat pentru efectuarea manevrei.

Partida de manevra

Formaţie compusă din conducătorul de manevră şi cel puţin încă un agent autorizat pentru efectuarea manevrei.

Partida de tren

Formaţie compusă din cel puţin mecanicul trenului şi mecanicul ajutor sau şeful de tren, respectiv alt agent autorizat pentru a executa funcţia de şef de tren. În plus, pentru desfăşurarea activităţii privind circulaţia trenurilor şi manevra, trenul poate fi deservit şi de alt personal autorizat.

Plan de manevra

Dispoziţie scrisă sau verbală transmisă conducătorului manevrei de către IDM sau operatorul de manevră, prin care se stabilesc operaţiile de manevră ce urmează a fi executate precum şi condiţiile de efectuare a acestora.

Portiune de linie slabita

Porţiunea de linie care impune circulaţia trenurilor cu viteză redusă faţă de cea prevăzută în livretul cu mersul trenurilor.

Post de macazuri

Post deservit de unul sau mai mulţi agenţi care manipulează macazurile aflate într-o anumită zonă din incinta staţiei şi care serveşte la efectuarea circulaţiei trenurilor şi manevra vehiculelor feroviare.

PTE (Plan Tehnic de Exploatare)

PTE stabileşte modul de aplicare a unor prevederi din reglementările specifice, determinat de specificul de lucru al fiecărei staţii de cale ferată, în funcţie de modul de organizare a activităţii, dotarea tehnică, sistemul de circulaţie şi modul de lucru.
PTE conţine prevederi de amănunt specifice activităţii fiecărei staţii, referitoare la aplicarea reglementărilor specifice obligatorii privind desfăşurarea operaţiunilor de transport feroviar.
Prin denumirea de staţie se înţelege şi halta de mişcare.

**PLG_DEBUG_TITLE**

**PLG_DEBUG_SESSION**

**PLG_DEBUG_PROFILE_INFORMATION**

**PLG_DEBUG_MEMORY_USAGE**

**PLG_DEBUG_QUERIES**