fbpx

Acest website foloseşte cookies pentru a oferi o experienţă plăcută de navigare. Click pe AM ÎNŢELES în cazul în care sunteţi de acord cu asta.

Sign in with Gmail Subscribe to RSS

Glosar

Termeni şi expresii specifice căii ferate.

??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_TEXT??
??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_BEGIN?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_CONTAINS?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_EXACT??
??COM_SEOGLOSSARY_GLOSSARIES_TTERM?? ??COM_SEOGLOSSARY_FORM_LBL_GLOSSARY_TDEFINITION??
LFI (Linie ferata industriala)

Linii pe care se desfăşoară operaţiuni de transport feroviar, precum şi servicii conexe sau adiacente acestora şi care nu sînt administrate de Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R." – S.A.

Limita de manevra a statiei

Punctul pînă la care se pot executa mişcări de manevră fără a depăşi limita incintei staţiei. Limita de manevră este marcată pe teren prin semnalul de intrare al staţiei pe cale simplă, respectiv indicatorul fix de acoperire al punctului de secţionare de pe secţiile cu conducere centralizată sau prin semnalul de intrare al liniei normale pe secţii cu cale dublă cînd linia dublă nu este prevăzută cu semnal de intrare.

Linie abatuta

Linie de circulaţie care se ramifică prin aparatele de cale din linia directă.

Linie curenta

Porţiunea de linie cuprinsă între două semnale de intrare din sensuri opuse a două staţii vecine

Linie de circulatie, manevra, incarcare/descarcare

Linii construite şi afectate prin PTE unui anumit scop, afectare ce nu se poate schimba decît în anumite condiţii prevăzute de reglementările specifice.

Linie de evitare

Linie înfundată construită la capetele staţiilor sau în punctele de joncţiune cu liniile operatorilor economici, cu scopul de a asigura îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea parcursurilor simultane de circulaţie şi manevră precum şi pentru a evita fugirea vagoanelor care staţionează pe liniile staţiei sau pe liniile operatorilor economici spre linia curentă sau accesul nepermis pe liniile staţiei de pe liniile operatorilor economici.

Linie de peage

Linie care uneşte două staţii ale unei administraţii de cale ferată, trecînd pe teritoriul unei administraţii de cale ferată vecine.

Linie de scapare

Linie înfundată construită în scopul de a opri un tren scăpat sau vagoane fugite pe secţii de circulaţie cu pante mari, pentru a proteja distanţa de circulaţie următoare.

Linie directa

Linie situată în incinta staţiei aflată în prelungirea liniei curente, fără abatere la intrare sau ieşire.

Linii incalecate

Linii de ecartament diferit în care cel puţin un fir de şină al unei linii este amplasat între firele de şină ale celeilalte linii aşezate pe acelaşi terasament.

Loc plan

Zonă plană pe suprafaţa de rulare a roţilor vehiculelor de cale ferată, care face ca roata vagonului să nu ruleze normal, producînd zgomot puternic şi săltarea violentă a boghiului şi/sau a vagonului.

Luminoschema

Tablou sinoptic pe care sînt amplasate elemente optice astfel încît să se redea configuraţia geografică şi funcţională a liniilor, macazurilor şi semnalelor dintr-o staţie de cale ferată, precum şi informaţii necesare efectuării activităţii de circulaţie a trenurilor şi de manevră.

Lungimea utila a liniei

Lungimea unei linii, măsurată între mărcile de siguranţă, sau între marca de siguranţă şi semnalul de ieşire, dacă acesta se află înaintea mărcii de siguranţă.

**PLG_DEBUG_TITLE**

**PLG_DEBUG_SESSION**

**PLG_DEBUG_PROFILE_INFORMATION**

**PLG_DEBUG_MEMORY_USAGE**

**PLG_DEBUG_QUERIES**