fbpx

Acest website foloseşte cookies pentru a oferi o experienţă plăcută de navigare. Click pe AM ÎNŢELES în cazul în care sunteţi de acord cu asta.

Sign in with Gmail Subscribe to RSS

Glosar

Termeni şi expresii specifice căii ferate.

??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_TEXT??
??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_BEGIN?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_CONTAINS?? ??COM_SEOGLOSSARY_SEARCH_EXACT??
??COM_SEOGLOSSARY_GLOSSARIES_TTERM?? ??COM_SEOGLOSSARY_FORM_LBL_GLOSSARY_TDEFINITION??
IDM (Impiegat de miscare)

Salariat absolvent al unui curs de calificare, autorizat să organizeze şi să execute activităţi în legătură cu circulaţia trenurilor şi manevra vehiculelor feroviare într-o staţie de cale ferată.

IDM dispozitor

IDM care are dreptul să manipuleze instalaţiile de siguranţa circulaţiei, să ceară şi să obţină cale liberă, să dispună executarea tuturor operaţiilor legate de primirea, expedierea, trecerea trenurilor, executarea manevrei şi utilizarea mijloacelor pe care le are la dispoziţie, precum şi alte operaţii de exploatare.

IDM exterior

IDM care din ordinul IDM dispozitor execută sarcini privind activitatea de pregătire a expedierii trenurilor, expedierea acestora la timp, precum şi alte operaţii în funcţie de volumul de lucru şi specificul staţiei.

IDM localist

IDM care, în staţiile de cale ferată cu activitate complexă, preia o parte din sarcinile IDM dispozitor în special cele legate de comunicările cu staţiile vecine şi cu operatorul de circulaţie, aflîndu-se în subordinea directă a IDM dispozitor.

Incident

Orice eveniment, altul decît un accident sau accident grav, asociat cu exploatarea trenurilor și afectînd siguranța în exploatare.

Incinta statiei

Spaţiul cuprins între semnalele de intrare ale unei staţii sau halte de mişcare, pe care se află liniile, instalaţiile şi construcţiile necesare desfăşurării activităţilor în legătură cu circulaţia trenurilor şi manevra vehiculelor feroviare.

Incuviintare

Accept dat de către IDM, în scris sau verbal, pentru întreţinerea, verificarea şi revizia unor instalaţii în cazurile prevăzute în prezentul regulament, precum şi pentru circulaţia unor vehicule feroviare fără motor care se pot scoate de pe linie cu braţele.

Inima de incrucisare

Ansamblu de piese metalice din componenţa aparatului de cale, ce permite trecerea vehiculelor feroviare de pe o linie pe alta.

Instalatie de asigurare cu incuietori cu bloc

Ansamblul de echipamente mecanice şi electrice cu care IDM, împreună cu revizorii de ace şi/sau acarii, asigură încuierea macazurilor şi punerea semnalelor mecanice pe liber numai dacă acestea sînt poziţionate corespunzător parcursului comandat pentru trecerea trenului.

INTERCITY – IC, INTERCITY EXPRES – I

Trenuri de călători care circulă în rangul II pe reţeaua CFR, făcînd legătura între marile oraşe.

Investigatie

Un proces desfășurat în scopul prevenirii accidentelor și incidentelor, care include strîngerea și analizarea informațiilor, stabilirea condițiilor, inclusiv determinarea cauzelor și, dacă este cazul, emiterea unor recomandări de siguranță. Investigația are statutul juridic de act administrativ, permițînd investigatorilor principali să își îndeplinească sarcinile în modul cel mai eficient și în timpul cel mai scurt cu putință. Investigația este realizată independent de orice anchetă judiciară. Investigarea nu se ocupă în nici un caz cu stabilirea vinovăției sau a răspunderii.

Investigator principal

O persoană responsabilă de organizarea, conducerea și controlul desfășurării unei investigații.

**PLG_DEBUG_TITLE**

**PLG_DEBUG_SESSION**

**PLG_DEBUG_PROFILE_INFORMATION**

**PLG_DEBUG_MEMORY_USAGE**

**PLG_DEBUG_QUERIES**