Sign in with Google+ Sign in with Gmail Subscribe to RSS

header-1

Schimbarea orei oficiale: trecerea de la ora de vara la ora de iarna

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ora-de-iarna-1Cu începere de duminică 31 octombrie 2010 în activitatea de transport feroviar încetează aplicarea orei oficiale de vară şi se trece la ora Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00. Astfel, ziua de duminică, 31 octombrie, va fi cea mai lungă din an, avînd 25 de ore.

Ora Europei Orientale este valabilă pînă în ziua de 27 martie 2011 ora 3.00.

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia trenurilor urmînd a se efectua conform orariilor prevăzute în livretele de mers.

În noaptea de 30/31 octombrie 2010 trenurile de călători şi marfă vor fi îndrumate din staţiile de formare conform orei oficiale de vară pînă la ora 4.00 care devine ora 3.00.

Trenurile de călători şi marfă care au ore de plecare din staţiile de îndrumare după ora 4.00, vor pleca la orele din livretele de mers, respectînd ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite de fiecare Regională CF în parte, unde vor staţiona pînă la ora de plecare din livretele de mers după noua oră a Europei Orientale. Acestea sînt, de regulă, prima staţie cu oprire comercială fixată prin livret şi utilizată de călători, evitîndu-se opriri în staţiile intermediare. 

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00 (care devine ora 3.00) şi care au de parcurs o distanţă scurtă pînă la staţia finală, îşi vor putea continua mersul pînă la capăt.

Trenurile de marfă aflate în circulaţie după ora 4.00 (care devine ora 3.00) îşi vor continua mersul pînă la staţia finală.

Între 1979-1996 s-a trecut la ora de vară în ultima duminică a lui martie și la ora de iarnă în ultima duminică a lui septembrie.

După 1997 se trece la ora de vară la ora 1 GMT din ultima duminică a lui martie (dupa 22 martie)  și la ora de iarnă la ora 1 GMT din ultima duminică a lui octombrie.

În Romania, în intervalul de timp în care funcționează ora de vară, diferența orară față de GMT este de 3 ore. În restul anului, diferența de fus orar față de GMT este de 2 ore.

Nu toate țările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de țări din întreaga lume.