header-1

Oficial: disponibilizari colective la CFR Marfa in 2014!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

sigla-cfrmarfaSocietatea CFR Marfă SA va efectua, în cursul anului 2014, disponibilizări colective de personal, iar persoanele disponibilizate vor beneficia de un venit lunar de completare, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (fişierul este ataşat acestui articol).

'În baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internaţionale, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA este angajată în procesul de privatizare până în luna mai 2015, fapt pentru care în cursul anului 2014 această societate va efectua disponibilizări colective de personal', precizează documentul menţionat.

În prezent, asistăm la majorarea arieratelor deja existente şi la înrăutăţirea situaţiei financiare a CNCF CFR SA, deoarece Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători nu îşi achită obligaţiile curente faţă de CNCF CFR SA. La data de 30.11.2012, CNCF CFR SA avea de încasat de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători creanţe in valoare de 694.686, 68 mii lei, se arata în acelaşi document (vezi fişierul ataşat).

În plus, acest fapt duce la înrăutăţirea continuă a situaţiei financiare a societăţii, cu repercusiuni negative asupra capacităţii CNCF CFR SA de a achita serviciul datoriei şi celelalte costuri aferente "împrumutului-punte" (asigurate din sursele proprii).'

Proiectul de act normativ propune şi acordarea venitului lunar de completare pentru cei disponibilizaţi de societatea CFR Marfă, în condiţiile în care legislaţia actuală prevede că venitul lunar de completare se acordă numai celor disponibilizaţi colectiv din anumite companii de stat, printre care nu se număra şi CFR Marfă.

'Prin excepţie de la prevederile art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, venitul lunar de completare prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 - 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, se acordă şi persoanelor disponibilizate de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA', se spune în proiectul de ordonanţă.

Această măsură este menită să atenueze tensiunile sociale ce pot fi determinate de disponibilizările colective efectuate de către CFR Marfă SA, precum şi încadrarea în ţintele stabilite cu organismele financiare internaţionale, în ceea ce priveşte nivelul rezultatului brut operaţional şi arieratele, precizează nota de fundamentare.

Ministrul Finanţelor Piblice, Daniel Chiţoiu, a precizat acum o săptămână că bugetul şi planul de restructurare ale companiei CFR Marfă trebuie aprobate până în data de 8 decembrie 2013, conform negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

'Avem obligaţia să aprobăm bugetul şi planul de restructurare ale companiei CFR Marfă până în prima parte a lunii decembrie, mai precis până în data de 8 decembrie. CFR Marfă va face parte, alături de celelalte două companii de căi ferate, dintr-un program comun de restructurare şi îmbunătăţire a managementului şi performanţelor', a spus Chiţoiu.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat recent întrucât clauzele suspensive de care era condiţionată finalizarea tranzacţiei nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

 

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişierDownloads
Download-ează fișierul (document-2013-11-11-16001591-0-nfoug-salarizare-altemasuribugetare2014-nov11.pdf)Disponibilizari colective la CFR Marfa in 2014Nota de fundamentare a actului, publicata de Ministerul Finantelor172 kB244

 

Ultimele ştiri

Tren Regiotrans DERAIAT din cauza unei viituri în Argeș
29 Iul 2014Tren Regiotrans DERAIAT din cauza unei viituri în Argeș

Un tren aparținând operatorului privat Regiotrans a deraiat marți după-amiază, în jurul orei  [ ... ]

Trafic feroviar restricționat
29 Iul 2014Trafic feroviar restricționat

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR" SA informează că circulaţia or este temporar [ ... ]

Poliția Transporturi Feroviare a desfășurat acțiuni de control în trenuri...
28 Iul 2014Poliția Transporturi Feroviare a desfășurat acțiuni de control în trenuri

Poliţiştii de la transporturi au constatat aproape 60 de infracţiuni de folosire, fără drept,  [ ... ]

CFR SA a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a podu...
28 Iul 2014CFR SA a semnat contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a podurilor de cale ferată peste Dunăre

Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA informează că în data de 28.07.2014 a fost semnat c [ ... ]

Liderii sindicali feroviari au negociat intens: acordul CFR SA - sindicate ...
27 Iul 2014Liderii sindicali feroviari au negociat intens: acordul CFR SA - sindicate a fost prelungit până pe 30 septembrie 2014

Cei care au sperat la o majorare a salariului cu încă 8 procente de la sfârșitul lui iulie, con [ ... ]

Linie feroviară de mare viteză, inaugurată în Turcia
27 Iul 2014Linie feroviară de mare viteză, inaugurată în Turcia

[Video] Turcia a inaugurat vineri prima linia feroviară de mare viteză între Istanbul şi Ankara [ ... ]

Orb la ce s-a întâmplat până acum în companiile feroviare, Ponta mai înfiin...
27 Iul 2014Orb la ce s-a întâmplat până acum în companiile feroviare, Ponta mai înființează o comisie pe care tot el o va conduce

Premierul Ponta a decis înfiinţarea unei comisii care să monitorizeze şi aplice prevederile leg [ ... ]

Ioan Rus: Privatizarea CFR Marfă rămâne în obligaţia autorităţilor române f...
27 Iul 2014Ioan Rus: Privatizarea CFR Marfă rămâne în obligaţia autorităţilor române faţă de FMI

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a fost prezent în emisiunea Jocuri de Putere de la Realitatea [ ... ]

Alte articole