header-1

Oficial: disponibilizari colective la CFR Marfa in 2014!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

sigla-cfrmarfaSocietatea CFR Marfă SA va efectua, în cursul anului 2014, disponibilizări colective de personal, iar persoanele disponibilizate vor beneficia de un venit lunar de completare, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (fişierul este ataşat acestui articol).

'În baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internaţionale, Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA este angajată în procesul de privatizare până în luna mai 2015, fapt pentru care în cursul anului 2014 această societate va efectua disponibilizări colective de personal', precizează documentul menţionat.

În prezent, asistăm la majorarea arieratelor deja existente şi la înrăutăţirea situaţiei financiare a CNCF CFR SA, deoarece Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători nu îşi achită obligaţiile curente faţă de CNCF CFR SA. La data de 30.11.2012, CNCF CFR SA avea de încasat de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători creanţe in valoare de 694.686, 68 mii lei, se arata în acelaşi document (vezi fişierul ataşat).

În plus, acest fapt duce la înrăutăţirea continuă a situaţiei financiare a societăţii, cu repercusiuni negative asupra capacităţii CNCF CFR SA de a achita serviciul datoriei şi celelalte costuri aferente "împrumutului-punte" (asigurate din sursele proprii).'

Proiectul de act normativ propune şi acordarea venitului lunar de completare pentru cei disponibilizaţi de societatea CFR Marfă, în condiţiile în care legislaţia actuală prevede că venitul lunar de completare se acordă numai celor disponibilizaţi colectiv din anumite companii de stat, printre care nu se număra şi CFR Marfă.

'Prin excepţie de la prevederile art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, venitul lunar de completare prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 - 2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, se acordă şi persoanelor disponibilizate de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă - CFR Marfă SA', se spune în proiectul de ordonanţă.

Această măsură este menită să atenueze tensiunile sociale ce pot fi determinate de disponibilizările colective efectuate de către CFR Marfă SA, precum şi încadrarea în ţintele stabilite cu organismele financiare internaţionale, în ceea ce priveşte nivelul rezultatului brut operaţional şi arieratele, precizează nota de fundamentare.

Ministrul Finanţelor Piblice, Daniel Chiţoiu, a precizat acum o săptămână că bugetul şi planul de restructurare ale companiei CFR Marfă trebuie aprobate până în data de 8 decembrie 2013, conform negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

'Avem obligaţia să aprobăm bugetul şi planul de restructurare ale companiei CFR Marfă până în prima parte a lunii decembrie, mai precis până în data de 8 decembrie. CFR Marfă va face parte, alături de celelalte două companii de căi ferate, dintr-un program comun de restructurare şi îmbunătăţire a managementului şi performanţelor', a spus Chiţoiu.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat recent întrucât clauzele suspensive de care era condiţionată finalizarea tranzacţiei nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.

Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câştigătoare a competiţiei pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societăţii către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.

Preţul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR şi-a asumat investiţii de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.

 

Ataşamente:
FişierDescriereMărime fişierDownloads
Download-ează fișierul (document-2013-11-11-16001591-0-nfoug-salarizare-altemasuribugetare2014-nov11.pdf)Disponibilizari colective la CFR Marfa in 2014Nota de fundamentare a actului, publicata de Ministerul Finantelor172 kB244

 

Ultimele ştiri

Mocănița de pe Valea Arieșului a fost declarată monument istoric
17 Iul 2014Mocănița de pe Valea Arieșului a fost declarată monument istoric

Autoritățile pot cere acum fonduri europene pentru redeschiderea liniei ferate de pe Valea Arieș [ ... ]

Alexandru Noapteș, fost director general al CFR Călători, achitat și la Cur...
17 Iul 2014Alexandru Noapteș, fost director general al CFR Călători, achitat și la Curtea de Apel Cluj

Fostul director general al CFR Călători, Alexandru Noapteş, a fost achitat şi de Curtea de Apel [ ... ]

Posibilă intrare a Deutsche Bahn în Bulgaria prin achiziția BDZ
17 Iul 2014Posibilă intrare a Deutsche Bahn în Bulgaria prin achiziția BDZ

Compania germană de transport feroviar Deutsche Bahn ar putea prelua managementul companiei de cal [ ... ]

CFR SA închiriază peste 1000 de spații comerciale și terenuri
17 Iul 2014CFR SA închiriază peste 1000 de spații comerciale și terenuri

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA organizează săptămâna viitoare 8 licitaţii publice  [ ... ]

Dezvoltarea cooperării dintre România şi Ungaria în transportul feroviar de...
17 Iul 2014Dezvoltarea cooperării dintre România şi Ungaria în transportul feroviar de călători

Protocolul celei de-a VI-a ediţii a Comisiei mixte româno-ungare de cooperare economică, ale că [ ... ]

Siteurile web ale Grup Feroviar Român și Grampet au fost sparte!
17 Iul 2014Siteurile web ale Grup Feroviar Român și Grampet au fost sparte!

Accesarea www.grampet.ro sau www.gfr.ro produce o redirecționare către un articol de pe HOTNEWS.R [ ... ]

Train Delivery 2014, un eveniment organizat de Căile Ferate Române, Street ...
16 Iul 2014Train Delivery 2014, un eveniment organizat de Căile Ferate Române, Street Delivery și Fundația Cărturești

Gara de Nord din Bucureşti se transformă între 25 şi 27 iulie 2014 în locul de întâlnire al  [ ... ]

CFR Electrificare intenționează să cumpere energie de până la 1,2 milioane ...
16 Iul 2014CFR Electrificare intenționează să cumpere energie de până la 1,2 milioane MWh, de pe piața OPCOM

CFR Electrificare a lansat trei oferte de cumpărare de energie de pe OPCOM - Piaţa Centralizată  [ ... ]

Alte articole